Annons
Nyheter

Toppoäng till Vermont

Nu har han gjort det igen, ridponnyhingsten Vermont. Fått välförtjänta toppoäng. Den här gången på årets hingstpremiering på Grevagården, vilket samtidigt gav honom betäckningstillstånd till år 2005. Han är den bästa häst jag haft! Jag har haft andra bra också, men aldrig så kompletta, säger Johanna Aspnäs i Horna.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2001
Johanna Aspnäs är oerhört nöjd med Vermont RP 133, 5-årig svensk ridponnyhingst som fått högsta poängen någonsin av premieringsdomarna. I år föds hans första avkommor. Bild: BOSSE NILSSON
Johanna Aspnäs är oerhört nöjd med Vermont RP 133, 5-årig svensk ridponnyhingst som fått högsta poängen någonsin av premieringsdomarna. I år föds hans första avkommor. Bild: BOSSE NILSSONFoto: 

Hon berättar att hingsten har ponnyns fördelar mentalt, samtidigt som han har ett rörelsemönster som en stor häst.

Han är cool och trygg i sig själv, och samtidigt känslig i mekanik och rörelser. Han har en tilltro till människor, är mycket arbetsvillig och mån om att göra rätt, säger Johanna Aspnäs också.

Annons

Vid hingstpremieringen utanför Skövde gav domarna honom 10 poäng på typ, alltså maxpoäng. Sammanlagt fick han 44 poäng exteriört. Vermont har för övrigt legat mellan 42 och 45 poäng alla gånger han visats, vilket är mycket höga poäng. Och han har aldrig haft under 9 i gång, oavsett var han visats och oberoende av att det varit olika domare. Vermont fick tillfälligt betäckningstillstånd för förra året efter att ha visats på Grevagården den gången också. Och han betäckte 26 ston genom seminering med färsk sperma. Ett av fölen väntas i juni, och mamman är Mia Matilde, svensk dressyr-SM-ponny förra året som tävlat för Willands RF.

Johanna Aspnäs ser bara fördelar med semin, säger hon.

Det är smidigt, eftersom han betäcker ston i så olika storlekar, från B-ponny och uppåt. Dessutom är det mindre skaderisker och smittorisker, och han blir tillgänglig för ston överallt.

I år är tanken att semintransporterna över landet ska göras med Postens hjälp. I värsta fall får man också ta hjälp av flyget, så att seminet hinner fram medan spermierna fortfarande är livsdugliga.

Vermont är född 1996 och har halvblodshingsten Master 850 till pappa. Mamma är Ballerina, som är en blandning av fullblod och welsh. Ridponny kallas inte vilken ponny som helst bara för att den går att rida på. Numera är svensk ridponny en egen kategori småhästar, med ett eget stamboksregister och krav som ska uppfyllas.

Föreningen bildades bland annat för att skapa lite motvikt till dyra importponnyer, ibland utan papper på härstamning.

Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons