Annons
Nyheter

Trafiken engagerar många

Nyheter • Publicerad 18 september 2003

Solen smälte dimslöjorna över Vattenriket och onsdagen kunde börja. Trafik visade sig bli dagens tema i jourhavandetelefonen.

Peter låter fortfarande lite uppskakad när han ringer på onsdagsmorgonen. När han cyklade iväg på Kung Knuts väg i Vä tidigare på morgonen höll han på att bli påkörd av en bil med immiga rutor. Bilen svängde ut på gatan i samma körriktning och kom så nära Peter att han höll på att cykla av vägen.

Annons

– Man måste ta den tiden att veva ner eller torka av rutorna så man blir av med imman.

Mikael Rosengren undrar varför det fortfarande inte kommit upp några refuger på Hedentorp. En stor röd linje har målats på vägen mot Norra Åsum, men den kan man lätt köra över, menar han. Enligt kommunens trafikingenjör Stefan Fransson går det inte att göra några refuger därför att vägen är för smal. Bara vid övergångsstället vid kiosken är det tillräckligt brett för att en refug ska få plats.

– Vägen är bara sju till åtta meter bred. Refugen hade blivit max en meter bred och då kan ma inte stå där med barnvagn eller stå säkert där. Den hade behövt vara 1,80 meter bred för det.

Därför har kommunen istället markerat med röd färg för att bilister ska känna att bredden krymper och sakta ned. Förutom målningen på vägen kommer också en tätortsport som den i Rinkaby att anläggas söder om Åstadsvägen under hösten för att folk ska känna att de kör in i tättbebyggt område.

Mikael Rosengren undrar också om det planeras någon ombyggnad av väg 118 till 2+1-väg, eftersom man sprayat på marken precis som om den ska byggas om. Och det kommer att bli en 2+1-väg för att förbättra trafiksäkerheten.

Maria från Fjälkinge är lite undrande efter att ha försökt hitta järnvägsstationen i Kristianstad. Hon skulle köra en vän till tåget, men visste inte riktigt hur hon skulle köra för att komma dit och hittade heller ingen skylt som visar vad stationen ligger. Stefan Fransson förklarar att det inte går att ha skyltar till alla enskilda institutioner i centrum, för att det helt enkelt skulle bli för många skyltar på för liten yta. Bilisterna får följa centrumskyltningen för att hitta rätt.

– Det som kommer är speciella skyltar till kulturminnen som Heliga Trefaldighetskyrkan och Regionmuseet, berättar han.

Men alla samtal igår handlade inte om trafik. En Åhusbo riktar sig till tonårsföräldrar i Åhus och undrar om det inte vore trevligare om deras barn hittade hem vid midnatt än att de går runt och vräker omkull blomsterarrangemang och skriker vid halv tre på natten.

– Hur dags börjar ni oroa er? Föräldrarna måste ta något ansvar någon gång.

Härom dagen ringde en person till jourhavande och retade sig på att man kan skriva längre meddelanden i Nokias mobiltelefoner. Blixten i Bivaröd vill bara hälsa att det visserligen går att skriva längre meddelanden, men om de är över 160 tecken långa delas de upp, så det blir inte billigare att skicka sms med Nokiatelefon än med andra telefoner.

Annons

Jojje tycker att förvaltningschefernas löner borde sänkas med 20 till 25 procent istället för att höjas med en tusenlapp. Då skulle förtroendet för förvaltningscheferna öka, tror han.

Så dagens rosor. En person med signaturen "drabbad" vill ge en stor ros till Sten Levander som är professor i rättspsykiatri för att han hjälpt till kolossalt mycket i ett fall som gällde mobbning och sextrakasserier.

– Han var den enda som vågade ta i problemet.

Nilsing vill tacka dem som ordnade en trevlig klassfest i Sibbhult den 6 september och även lärarinnan som kom till festen. Klassfesten hölls för dem som slutade nian för 28 år sedan.

Boråsborna Ella och Åke Johansson är lyriska över sin semester vid Landön och rekommenderar andra att också åka dit.

Till sist, är det någon som saknar en gråspräcklig, liten kattflicka? Det kan vara hon som bosatt sig bland Mari-Anns dynor på altanen. Mari-Ann bor i Nosaby på väg mot Möllebacken och har gett katten lite mat, men kan inte fortsätta med det eftersom hon ska flytta. Hon kan nås på 0708-26 72 60.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons