Annons
Nyheter

Trafikpolisen ger beröm åt trafikanterna

Trafikpolisen i Kristianstad ger stort beröm åt trafikanterna som rört sig på vägarna kring Scout 2001. – De har visat stor hänsyn. Skött sig bra. Vi har inte fått inrapporterad någon stor incident, säger Bo Petersson, tillförordnad chef på Trafikpolisen.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2001

På lördag och söndag sker det stora uppbrottet från Rinkaby. 26 000 scouter skall ut på länsväg 118. Lägg därtill den ordinarie trafiken plus alla andra turister som vistas i trakten av nordöstra Kristianstad så förstår ni givetvis att det är upplagt för kaos.

– Vi hoppas på stor förståelse och att alla tar det lugnt så kommer mycket att lösa sig, säger Bo Petersson.

Annons

Det är semestertider. Så också hos polisen. Bara ett fåtal trafikpoliser är i tjänst.

– Fyra trafikpoliser och några från ordningsavdelningen – om dessa behövs – skall sköta dirigeringen. Det är tänkt så i vart fall. Men mycket kan hända under resans gång så man vet inte riktigt, berättar Bo Petersson.

På Trafikpolisen är man inte glad åt att folk slarvar med ta på sig bilbälte. Statistik visar att trafikpolisen rapporterar fler nu än vad man gjorde i fjol inom polisområde nordöstra Skåne.

– Under perioden 1 april-30 juni år skrevs 151 rapporter. Motsvarande siffra 2000 var 86. Också passagerarna slarvar. Tio rapporterades i fjol under samma tid. NU är det det dubbla. Det är en oroväckande utveckling. Bilbältet är ju en billig livförsäkring, tycker Bo Petersson.

Alltför hög hastighet är ett alldagligt problem. Och fortkörarna bli bara fler och fler.

631 fortkörare har rapporterats i år under nämnda period.

I fjol var det 488.

– Bilisterna kör alldeles för fort. Det gäller på alla vägar. Man måste skruva ner tempot, säger Bo Petersson.

När det gäller olovlig körning pekar kurvan neråt medan fler rattfyllerister noteras.

– Vi hade 27 rapporter om olovlig körning i fjol mot 17 i år.

8 rattfyllerister har rapporterats i år mot 4 i fjol. Årets siffror hade säkert varit större eftersom vi genomfört betydligt färre kontroller. Vårt folk har ju vilket varit upptagna av EU-möte vilket tvingat oss att dra ned på bevakningen på vägarna, förklarar Bo Petersson.

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons