Annons
Nyheter

Trångbott på Alvikenskolan

BROMÖLLA. Elever och personal på Alvikenskolan är oerhört trångbodda. Rektorn har skrivit till kommunen och kräver förändringar. Nu när Tunnbyskolan är klar är det vår tur, säger rektor Anita Björklund.
Nyheter • Publicerad 20 mars 2001

Personalen på Alvikenskolan är trötta på trångboddhet och slitna lokaler. Rektor Anita Björklund anser att hela skolan behöver fräschas upp.

Under flera år har nya Tunnbyskolan - med all rätt - stått i fokus. Nu när det är avslutat tycker vi att det är vår tur. Det har inte gjorts något under lång tid, säger Anita Björklund, rektor på Alvikenskolan.

Annons

Skolbyggnaderna är från 1912 och 1947 och anpassade efter den tidens skolideal. Alla klassrum är lika stora och det saknas grupprum och mindre arbetsrum.

Vi har lidit av trångboddhet under många år, säger Anita Björklund.

Hon är medveten om att elevantalet kommer att sjunka och att det därför inte är möjligt att bygga ut. Men till hösten ska Alvikenbarnen börja äta i den gamla Tunnbyskolan, och hon anser att det kan leda till en öppning.

Anita Björklund önskar att nuvarande matsal och kök görs om till bibliotek, två klassrum och ett grupprum. Kommunens tekniske chef Stefan Apelros har tittat på lokalerna och gjort bedömningen att en sådan ombyggnad är möjlig.

Det är den absolut viktigaste förändringen. Plus att vi delar av ett par klassrum med en flexibel lösning till större eller mindre rum, säger Anita Björklund.

Lokalerna hindrar lärarna från att arbeta på det sätt som de vill. Husen är byggda efter principen att alla klasser är lika stora, att elevgruppen alltid är densamma och att alla arbetar i samma lokal hela skoldagen.

Idag bedriver vi en ganska stor del av undervisningen i korridorerna. Det innebär att vi möblerar korridorerna och det får vi kritik för vid varje brandsyn. Men vad ska vi göra? undrar Anita Björklund uppgivet.

Skolan har inte heller något vilrum vilket påpekats vid skyddsronderna.

Nu hoppas och räknar Anita Björlund med ett positivt besked.

Det här känns oerhört angeläget. Vi skulle ha behövt det tidigare och nu när Tunnbyskolan blir klar kan jag inte se hur någon skola skulle ha större behov, säger Anita Björklund.

Annons

Barn- och utbildningsnämnden, BUN, tog upp skrivelsen på beredningsutskottet i måndags. Önskemålen ska utredas vidare och BUN planerar att ta upp frågorna till diskussion vid kommunstyrelsens budgetberedning den 8 maj.

pernilla.fagerstrom@kristianstadsbladet.se

Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons