Annons
Nyheter

Trotyl i senapsgranaten - Nogersund evakureras

Räddningsarbetet i Nogersund tog en ny vändning tidigt på torsdagskvällen, när det visade sig att behållaren med senapsgas trots allt innehöll sprängmedel, cirka fem kilo trotyl. Avspärrningarna kring hamnen utökades från 150 till 500 meter, när detta upptäcktes. Strax före klockan 19 höll polis och räddningstjänst på att ringa in personal för att kunna knacka dörr i området och sedan evakuera.
Nyheter • Publicerad 5 april 2001
i hamnen i Nogersund.
i hamnen i Nogersund.Foto: Avspärrat

– Evakueringen måste vara klar innan bombteknikerna kan gå in och arbeta med sin robot i behållaren, sade Erik Lundgren, länsvakthavande vid Blekingepolisen till TT.

Sprängmedlet upptäcktes när teknikerna började skära i behållaren.

Annons

Målsättningen för räddningstjänst och polis är att evakueringen ska vara klar senast klockan 20. Det handlar om 40 till 50 fastigheter, men många av dem är sommarbostäder, som just nu står tomma.

Personal från räddningstjänsten knackar dörr och uppmanar invånarna att ta sig till hembygdsgården, där polisen registrerar de evakuerade.

Bombexperterna räknar med att relativt snabbt kunna få bort tändröret i sprängmedlet inuti granaten, uppger räddningsledare Magnus Kärvhaag för TT.

–Vi var först tveksamma om vi skulle klara av det i kväll. Men bombgruppen tror att det går fort, när vi väl fått klartecken om att evakueringen är klar.

Vid 20-tiden var evakueringen klar och bombteknikerna inledde sitt arbete med att ta bort tändröret. Den beräknade arbetstiden är ungefär en timme, uppgav länsvakthavande Erik Lundgren vid Blekingepolisen.

TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons