Annons
Nyheter

Två kungar rockade loss på scen

Vilken avslutning på lägret! En svensk kung och en svensk rockkung släppte loss på samma scen. Ett tag såg vädergudarna ut att sätta stopp för festen. Men E-Type, Carl XVI Gustaf och 25000 scouter dansade bort regnmolnen.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2001
Gav järnet. E-type underhöll under avslutningen på Scout 2001. Och på vilket sätt – finalen med den svenske kungen är en klassiker. Bilder:
Gav järnet. E-type underhöll under avslutningen på Scout 2001. Och på vilket sätt – finalen med den svenske kungen är en klassiker. Bilder:Foto: 

E-Type är förvisso ett proffs som scenartist.

Om det är med hjälp av bomber och effekter, trallvänliga refränger, eller en osedvanlig spelglädje spelar mindre roll. Han kan konsten att trollbinda en ung publik.

Annons

E-Type har bara bjudit sina många fans på en spelning i Sverige tidigare i sommar. Kanske hade han därför laddat extra för den här konserten. Han ställde upp gratis efter ett önskemål från kungen, och tycktes onekligen trivas framför den för honom ovanliga publiken.

Ungefär samtidigt som E-Type äntrade scenen började det regna på allvar. Det bekom varken honom eller storpubliken.

– Ställ er upp, så kör vi, sa E-Type.

Till lägervakternas oro så lydde de annars så väldisciplinerade scouterna honom istället för förordningarna. För första gången under lägret fick scouterna chansen att agera som en rockpublik, och de tog den.

E-Type är en pålitlig hitmaskin. ”Here I Go Again”, ”Set the World on Fire” och andra av hans slagdängor dunkades iväg. 25000 scouter bokstavligen dansade iväg regnmolnen. Scenshowen är ett pyrotekniskt mästerverk, och temperaturen steg med en grad för varje minut för att slutligen närma sig kokpunkten.

Som sista låt växelsjöng E-Type och Scouterna förra sommarens stora hit ”Campione”.

Men E-Type var inte färdig. Han klev upp igen och som andra låt på extranumret var det dags för ”This is the Way”.

I det ögonblicket kändes det som om alla deltagare ville att om inte stunden, så i alla fall lägret, skulle vara för evigt.

En som definitivt rycktes med var Kung Carl XVI Gustaf. Kungen hade tidigare under kvällen haft det officiella uppdraget att avsluta lägret.

Nu klev han upp spontant, och oförberett, och blev informell än tidigare.

Annons

– Jag tycker att vi ska tacka alla som har medverkat till att göra den här kvällen möjlig.

– Jag tycker att det har varit fantastiskt, eller hur, fortsatte han innan han överröstades av tusentals röster som ackompanjerade av taktfast handklapp skanderade ”Kungen, kungen, kungen”.

Kungen fann sig i situationen.

– Nu sätter vi världsrekord. Jag har varit scout i nästan 50 år, och jag vill köra en grej som är lite gammalmodig. Nu kör vi ”Raketen”, sa han.

Under ledning av Hans Majestät Konungen blev det alltså handklapp, fotstamp och glädjehopp för de många scouterna. Och nog borde det ha varit inofficiellt världsrekord.

E-Type greppade åter mikrofonen. Han kallade upp Wallmans Salonger plus de unga scouter som också framträtt på kvällen.

”United” i skön allsång blev den känsloladdade avslutningen på denna förtrollade kväll.

nyheter

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons