Nyheter

Två nya bränder i helgen

HÄSSLEHOLM.Under natten till lördag brann det på två ställen i Hässleholms kommun, varav den första branden i en lägenhet och den andra i en trälänga i Tyringe. Tyringe har därmed drabbats av inte mindre än fjorton brandtillbud hittills i sommar.
Nyheter • Publicerad 15 augusti 2004

Branden i Tyringe är den tredje i samma område bara denna vecka och polisen utesluter inte att den är anlagd, liksom de två tidigare bränderna visade sig vara.

Det var strax efter klockan sex på lördagsmorgonen som larmet om branden i en större trälänga på Kollingevägen i Tyringe kom. Räddningstjänsten i Tyringe och Hässleholm samt brandingenjör Gert Friberg från Kristianstad.

- När den första styrkan var framme var huset helt rökfyllt, vilket indikerar att man snart får en övertändning, så då går vi inte in och släcker om det inte handlar om att rädda liv, utan vi upprättade begränsningslinjer och de har vi hållt, berättar Friberg. Två intilliggande byggnader kunde därmed räddas, men den aktuella längan blev helt utbrunnen. Och under lördagsförmiddagen fortsätter eftersläckningsarbetet. Huruvida branden är anlagd vet inte räddningstjänsten i nuläget.

- Man kan notera att ett litet förråd nyligen brann på samma ställe och det är lite anmärkningsvärt, konstaterar Friberg.

Inte heller polisen vet ännu om branden i Tyringe är anlagd, men den har rubricerats som mordbrand. Tre män i 19-årsåldern hördes under lördagen med anledning av mordbranden i Tyringe, men alla tre släpptes.

- De hördes bara upplysningsvis, eftersom vittnen hade sett de vid brandplatsen, men alla tre hade godtagbara förklaringer till varför de befann sig där, berättar Lars Andersson, förundersökningsledare hos polisen. Ännu under söndagen har ingen gripits för branden och polisen har inga misstänkta.

- Vi har fått in något tips, men inget hett, så vi tar tacksamt emot fler tips, vädjar Andersson.

Huruvida det är samma gärningsman som ligger bakom alla brandtillbuden i Tyringe i sommar vet polisen inte i dagsläget.

- Men tillvägagångssättet har varit ungefär detsamma, så personligen tror jag att löser man ett av brotten så löser man alla, förklarar Andersson.

Den brand i en lägenhet på Snickaregatan i Hässleholm, som uppstod kring midnatt, rubricerades inte som mordbrand, utan som allmänfarlig vårdslöshet, eftersom den tros ha orsakats av ett elfel. Enligt Gert Friberg var branden svårsläckt, eftersom det brann både i golv och tak, så inte förrän vid fyratiden på morgonen blåstes faran helt över. Roséns Bil i våningen under lägenheten klarade sig enligt Friberg utan andra skador än röklukt. Conny Ingvarsson, stabchef på räddningstjänsten i Hässleholm, uppgav dock att bilfirman också drabbades av skador i taket och att några bilar kan ha fått sotskador. Men Inga personer uppgavs ha kommit till skada i samband med någon av bränderna.

Peter Maunula

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.