Annons
Nyheter

Tyst och stilla gryning i scoutlägret

Muslimen tvättar sina fötter innan morgonbönen. Seniorscouten borstar tänderna för att gå och lägga sig. Några scouter som sover under bar himmel drar sovsäckarna tätare om sig. En ledare börjar sätta fyr i spisen för frukostgröten. Det är tidig gryning i scoutlägret i Rinkaby.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2001
Scouter på läger är inte så alldeles noga med sin hygien. Men det får ändå finnas gränser, ser den här morgonpigge mannen ut att resonera. I skönaste soluppgång på Rinkabyfältet rengör han sig under armarna.
Scouter på läger är inte så alldeles noga med sin hygien. Men det får ändå finnas gränser, ser den här morgonpigge mannen ut att resonera. I skönaste soluppgång på Rinkabyfältet rengör han sig under armarna.Foto: 

Det har precis ljusnat när vi beger oss ut i lägerområdet. Det är tyst och stilla bland de oändliga raderna med tält. En och annan snarkning hörs genom tältdukarna, men i övrigt är det lugnt. Ingen rök från spisar eller eldar stiger mot skyn, inte heller sång, prat och glada tillrop som på dagarna. Scouterna sover. Vid en vattenkran ser vi en man som tvättar fötterna. Romdhan Boussaidi är från Tunisien, bosatt i Malmö och muslim. – Jag ska på morgonbön i moskén alldeles här intill, säger han och pekar mot ett grönt militärtält. En och annan lägerdeltagare gör besök på toaletten, några vakter promenerar fram utmed gångarna och kan rapportera att natten har varit lugn så när som på en kille som kom bort från sin patrull under det nattliga äventyret. – Men han har kommit tillrätta, berättar lägervakten. Medan Steffanie och hennes tjejkompisar från London drar sovsäckarna tätare omkring sig i den svala morgonluften är det dags för seniorscouterna Sofie och Viveka från Djupadal i Malmö att borsta tänderna för att gå och lägga sig. Och medan solen går upp med sina första värmande strålar så har morgonpigge ledaren Lars Lind i Tollarpsbyn klivit upp ur sovsäcken och satt fyr i spisen. Det är varm choklad och havregrynsgröt och en riktig scoutfrukost som ska fixas, innan scouterna vaknar. – Vi har tidig väckning idag, klockan sju blir det, för vi ska iväg på aktiviteter, säger han och bjuder frikostigt på en slurk kaffe. Strax därpå börjar scouterna att dyka upp en efter en och tar för sig av filen eller gröten, den varma chokladen eller kaffet samt limpsmörgåsar i långa rader med ost eller prickig korv. Lägerbyn börjar vakna till liv till en ny dag och mängder av nya aktiviteter. karin.hallengren @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons