Annons
Nyheter

UD-tjänstemän vädjade om skydd för Anna Lindh

Söndag: Vid flera tillfällen under valrörelsen inför EMU-omröstningen bad UD-tjänstemän om livvaktsskydd för utrikesminister Anna Lindh. Men svaret från Säpo blev gång på gång att det inte fanns någon hotbild, skriver Dagens Nyheter.
Nyheter • Publicerad 28 september 2003

Vid torgmöten i Gävle och i Uppsala den 1 september, och i Växjö en vecka senare, stördes Anna Lindh av bråkiga, berusade och delvis hotfulla personer. Under dessa möten fanns varken uniformerad polis eller livvakter på plats. De tre incidenterna rapporterades av UD till Säpo, som dock inte vidtog någon åtgärd.

Under Anna Lindhs övriga omkring 20 torgmöten har uniformerad polis funnits på plats. I augusti inför kampanjstarten frågade utrikesdepartementet Säpo om Anna Lindh skulle förses med livvaktsskydd under kampanjen, såsom hade skett under valrörelsen inför fjolårets riksdagsval. Svaret blev enligt en UD-tjänsteman att "det finns ingen hotbild".

Annons

Inför ett torgmöte i Stockholmsförorten Tensta fem dagar före mordet tog UD åter upp frågan om livvaktsskydd med Säpo.

– Men svaret blev nej, det kommer inte att behövas. Polisen skickar en patrull, säger UD-tjänstemannen till Dagens Nyheter.

TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons