Underjorden väcker intresse på Balsberget
Geologi – läran om jordklotets uppbyggnad. Den 25 augusti arrangerades Geologin dag för första gången någonsin. I Kristianstad, i Skåne och över hela landet kunde vetgiriga friluftsmänniskor få lära sig mer om bergarter, fossil och annat som hör geologins underbara värld till.
– Det är tänkt att bli en årlig återkommande dag, säger Anna Hadders som är museiekolog på Regionmuseet.
Just Regionmuseet anordnar i år två aktiviteter med geologiska förtecken i Kristianstad. Dels en vandring med geologen Jan Gabrielsson på Ivö Klack och dels en visning av Balsbergsgrottorna. Kristianstadsbladet valde att följa med upp på Balsberget för att få veta mer om dess grottor och kalkbrytningen där. Dagens guide, Douglas Pehrsson, berättar att grottorna, som är belägna 97 meter över havet, för första gången omnämns 1540.
Han förtäljer om grottornas historia från det att grottorna bildades på istiden tills att människan började utvinna kalk ur berget och fram till hans och Robert Anderssons jobb med att utforska grottsystemet.
Säkerheten var inte så viktig förr och Douglas Pehrsson påpekar att det var vanlig att gruvgångarna rasade. Vilket fick till följd att många arbetare miste livet i gruvorna.
– Vi går på det som var takhöjd på 1700-talet. Det är slagg och ras som gjort att det är så, säger Douglas Pehrsson. Han har själv varit i färd med att utforska Balsbergsgrottorna sedan 1994 och julen 2002 ska det komma ut en bok om hans och Robert Anderssons utforskningar. En bok som dels kommer att innehålla fakta men även skrönor och andra historier för sådana finns det gott om.
Erik Grundberg kommer ut ur grottan och borstar bort lite grus från kläderna. Utanför väntar Lottie Wanstadius med deras son Noak som är tre och en halv månad.
– Det var jävligt läckert. På ett ställe fick man krypa, men det var inte direkt obehagligt, säger Erik Grundström.
– Vi har velat komma hit länge, säger han och byter sin ficklampa mot barnvagnen där Noak ligger. För nu är det Lotties tur att gå ner i grottan.
Vid grottmynningen sitter Åsa Nilsson med sina två barn Isak och Joel. Hon berättar att hennes sambo jobbar som naturkunskapslärare på Komvux och han ansåg att ett besök här skulle ge honom något. Själv har både hon och barnen varit nere i grottan.
– Mamma jag vill gå ner igen, säger 2,5-årige Isak och tänder sina ficklampa och går mot grottöppningen.