Annons
Nyheter

Ungdomar hungerstrejkade för kurdernas sak

Ung vänster startade på lördagen en hungerstrejk på Lilla torg i Kristianstad. Hungerstrejken genomförs för att fästa uppmärksamheten på kurdernas problem i Turkiet.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2001
Demonstrerar. Medlemmar från Ung vänster startade i lördags förmiddag en hungerstrejk på Lilla torg i Kristianstad, för att fästa uppmärksamheten på kurdernas situation. Bild: WILLY ALM
Demonstrerar. Medlemmar från Ung vänster startade i lördags förmiddag en hungerstrejk på Lilla torg i Kristianstad, för att fästa uppmärksamheten på kurdernas situation. Bild: WILLY ALMFoto: 
Skrev på. Anti Torkkel och Markus Malmberg skrev på namnlistorna som Sara Mohammadi höll i. Jag har en kusin som bor i Turkiet, och tycker det är viktigt att engagera sig i det som händer där, säger Markus Malmberg.
Skrev på. Anti Torkkel och Markus Malmberg skrev på namnlistorna som Sara Mohammadi höll i. Jag har en kusin som bor i Turkiet, och tycker det är viktigt att engagera sig i det som händer där, säger Markus Malmberg.Foto: 

Eftersom Sverige är ordförandeland i EU under året, och Turkiet har sökt medlemskap i EU så vill vi öka uppmärksamheten på problemen som kurderna har i Turkiet, och se till så att vi inte får in medlemsstater som inte har en demokrati, säger Sara Brovall från Ung vänster. Kampanjen genomförs i Skåne, i Malmö, Kristianstad och Helsingborg. I Kristianstad deltar ett trettiotal ungdomar från Ung vänster, men hur länge de tänkte hålla på att hungerstrejka var inte riktigt bestämt.

De som vill får hålla på så länge de vill. Att hungerstrejka är ju ett sätt att väcka uppmärksamhet på, säger Sara Brovall. Ungdomsförbundet har satt som mål att samla in 50000 namnunderskrifter under våren, som sedan ska lämnas in till utrikesminister Anna Lindh.

Annons

Vi tror att vi kan få ihop det. Det är många som stöder oss och inom partiet finns ett stort engagemang för frågan, säger Erik Mschane från Ung vänster.

Khosro Khalili som är ordförande i kurdiska kulturföreningen i Kristianstad tycker det är bra att Ung vänster stödjer kurdernas kamp.

Vi behöver allt stöd vi kan få. Turkiet, Irak, Iran och Syrien har ockuperat Kurdistan, och vi vädjar också till Sverige som ordförandeland i EU att de tillsammans med övriga EU-länder ska agera mot förtryckarregimerna, säger han.

carina.nilsson@

kristianstadsbladet.se

Av Carina Nilsson 044-18 55 81
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons