Nyheter

Utfasning av presstöd får ta fem år?

Utfasningen av presstödet till de två storstadstidningarna Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet bör ske under en femårsperiod, anser regeringen.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2008

En neddragning av stödet på så kort tid som ett år har diskuterats. Men nu signalerar regeringen att det behövs längre tid. I en PM till EU-kommissionen skriver regeringen - med reservation för att en utförligare analys krävs - att en femårsperiod förefaller vara det mest lämpliga, rapporterar Skånska Dagbladet.

 Regeringen hävdar att EU-kommissionen av konkurrensskäl kommer att kräva att Sverige slopar det så kallade storstadsstödet till de två tidningarna. Kommissionen har dock ännu inte ännu fattat något beslut. Regeringens hantering av förhandlingarna med EU om tidningsstödet har väckt hård kritik från oppositionen.

 Om stödet slopas förlorar Skånskan och Svenskan årligen 65 miljoner kronor var. Däremot kan tidningarna räkna med en viss uppräkning av det generella driftstödet som i dag är på 15 miljoner kronor per år. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.