Nyheter

Vandringsleder i Linnés fotspår

För nästan 260 år sedan gjorde Carl von Linné en av sina sista resor och styrde kosan mot Skåne. Nu kan man vandra i blomsterkungens fotspår när Linnéleden öppnas på Österlen och Romeleåsen.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2007
Sindre Magnusson inspekterar en backglim, en växt som Linné upptäckte i trakten. BILD: ANJA DEGERHOLM
Sindre Magnusson inspekterar en backglim, en växt som Linné upptäckte i trakten. BILD: ANJA DEGERHOLMFoto: 

– Meningen är att man ska ta sig fram och tolka landskapet med Linnés ögon, säger Sindre Magnusson, koordinator för Linneleden på Region Skåne.

I dagarna sätts speciella Linnéskyltar upp som ska guida alla vandrare.

Österlenrundan är sex mil lång och tar sin utgångspunkt i Simrishamn och går via Baskemölla, Kivik och upp mot Ravlunda för att avslutas i Andrarum.

Längs vägen finns 88 besökspunkter varav en fjärdedel är platser som man säkerhet vet att Linné besökt på sin Skåneresa. Tjörnedala är en av dessa besökspunker. Här finns det ett tjugotal växter som Linné tecknade ned.

Till invigningen av Linnéleden har man tagit fram en lista med växter som Linné hittade i trakten. Tanken är att man ska ta med sig listan på sin vandring och se vilka växter man hittar. Därefter kan man rapportera in på en speciell hemsida vad man hittat och var.

Förhoppningen är att projektet ska ge ringar på vattnet när det gäller turismen och det lokala näringslivet.

– Det här är tänkt att bli en permanent satsning som förhoppningsvis kommer att byggas ut över hela Skåne, säger Linda Katz, projektledare på länsstyrelsen.

På lördag den 2 juni blir det invigning med provvandring från Simrishamn och Rörum till Tjörnedalagården.

Det blir även intervju med Linné, teaterspel för barn, en 1700-talsinspirerad magishow med trollkonstnären Malin Nilsson och musik med popcountrygruppen Calaisa.

Klockan 13.00 är det samling i Simrishamn och Rörum för alla vandringssugna.

Anja Degerholm

044-18 55 00

nyheter@kristianstadsbladet.se

c Läs mer

Fler artiklar om Linnéåret på kristianstadsbladet.se/linné2007.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.