Annons
Nyheter

Varning för giftig gas från majbrasan

Valborgsmässoafton: Metalls avdelning 17 i Hässleholmgår nu ut med en maning. Livsfarligt gift kan finnas majbrasa. på Valborg. –Faktum är att många vanliga brasbyggarmaterial som spånskivor och gamla möbler kan vara direkt livsfarliga. När man eldar upp dem frigörs samma slags gift som läckte ut från Union Carbides fabrik i Bhopal i Indien 1984, säger Mats Berg, informationsansvarig på Metall avdelning 17 i Hässleholm.
Nyheter • Publicerad 30 april 2001

Det här bör man tänka på tänka innan man tänder majbrasan:

Elda med förnuft.

Annons

Ha ett stort säkerhetsområde. Stå alltså inte för nära brasan.

Barn har små lungor och är därför extra utsatta.

Löv skall man undvika att ha i majbålet, liksom papper (tidningar, lättare kartong och så vidare). Dessa material väger så lite att gnistor och brinnande flagor lätt far ut okontrollerat från brasan.

Allt ”råmaterial” från naturen är riskfritt ur giftsynpunkt. Grenar, kvistar och liknande är bra och säkert.

Naturligtvis är det också strängt förbjudet att lägga brandfarliga vätskor och behållare för sådana i brasan. Ha alltså inga bensindunkar eller gasoltuber i majbålet.

Spånplattor, lackerat trä, spånskivemöbler, plastprodukter, mineralull, glasfiberprodukter, bakelit utgör en giftvarning. Alla dessa material avger mycket höga halter av de giftiga isocyanaterna vid uppvärmning över 150 grader. Också Föreningen Katastrofhjälp Fåglar och Vilt uppmanar dem som skall elda att iaktta försiktighet. Många smådjur får sätta livet till eftersom de byggt bo i brasorna.

Vad många inte tänker på är att samlingar med ris, kvistar och annat bråte är perfekta boplatser för igelkottar, fåglar och även kattor. Igelkotten övervintrar gärna i dessa dödsfällor och har den otur så grillas den på Valborg.

Andra som använder den blivande brasan är till exempel kattmammorsom ibland rusar in i elden för försöka att rädda sina små. Likaså använder småfåglar dessa rishögar för boplatser.

Lars Åström

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons