Annons
Nyheter

Värsta elstoppet på decennier drabbade svenskar och danskar

Under några timmar på tisdagseftermiddagen stannade södra Sverige och stora delar av Danmark när det mest omfattande strömavbrottet på två decennier var ett faktum.
Nyheter • Publicerad 23 september 2003

En kortslutning i ett ställverk på Svenska Kraftnäts stamnät utanför Varberg gjorde att miljoner svenskar och danskar blev utan ström.

När strömmen försvann klockan 12.30 blev effekterna mycket omfattande och i vissa fall kaosartade. Trafiken på Öresundsbron stoppades i båda riktningarna och tågtrafiken i Skåne stod stilla. Flygplatsen Sturup samt sjukhusen i regionen gick på reservkraft.

Annons

Samtliga hissar i Skåne stannade. Även trafiken på vägarna påverkades eftersom strömavbrottet släckt trafikljusen och flera trafikolyckor rapporterades. Korttransaktioner gick inte att genomföra eftersom det var problem med teletrafiken. Dessutom slogs industrier samt tåg- och flygtrafik ut.

Flera timmar efter det att Svenska Kraftnät fått i gång kraftförsörjningen var tusentals hushåll fortfarande utan ström eftersom två av de fem största näten i södra Sverige inte var i drift.

Oklar orsak

På eftermiddagen tvingades Sydkraft därför att starta det oljeeldade Karlshamnsverket som normalt står avställt och enbart används vid sträng kyla.

Alla SOS Alarmcentraler i södra Sverige var fullkomligt nedringda när automatlarmen gick och felanmälningslarmen började rasa in.

Det var en kombination av fel som orsakade det stora elavbrottet. Först föll elproduktionen vid Oskarshamnsverkets tredje reaktor.

Några minuter senare inträffade ett fel i ett av stamnätets ställverk i utanför Varberg på grund av den kraftiga vinden. Det gjorde att två av Ringhals kärnkraftsaggregat kopplades bort från stamnätet. Påfrestningen fick hela systemet att klappa ihop.

Mitt i lunchrusningen slocknade även stora delar av Danmark. Strömmen försvann på hela Själland och Bornholm, men även andra områden drabbades.

Hård vind

Trafiken i tunnelbanan i Köpenhamn stannade och människor fastnade i hissar. Tågen drabbades och all trafik, såväl region- som fjärrtåg, stod stilla på Själland, Lolland och Falster.

Annons

Även andra delar av landet drabbads av strömavbrott under dagen.

Samtidigt vållade den första riktiga höststormen problem på flera håll i Norrland och Mellansverige när drygt 6[EnSpace]000 hushåll blev utan elström på grund av den hårda vinden.

Korta elavbrott klarar Sverige väl. Men vid långa avbrott kan konsekvenserna bli allvarliga med utslagna telekommunikationer som följd:

– Då blir det väldigt svårt att återstarta elproduktionen, säger Svante Werger, informationschef på Krisberedskapsmyndigheten.

När strömmen slås ut märker vi hur beroende samhället är av fungerande elproduktion, konstaterar han.

Men det är inte bara kraftverken och de olika elmyndigheterna som har ansvar för att elen fungerar.

– Det finns också ett användaransvar i kommuner, myndigheter och annan samhällsviktig verksamhet att se till att man försäkrar sig om att man kan klara elavbrott, säger Svante Werger.

Exempelvis har sjukhus som regel reservkraftverk att ta till. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons