Annons
Nyheter

Vem försvaras?

Nyheter • Publicerad 25 september 2003

TANKEN. Notoriska sexuella trakasserier och kränkningar mot kvinnliga kollegor. Anställda som sysslar med vapenhandel på fritiden. Officerare som dömts för grova vålds- och sexualbrott, inklusive våldtäkt, och ändå har sina tjänster kvar. En av dem misshandlade sin dotter och dömdes i tingsrätten, men behöll jobbet utan några disciplinåtgärder. Andra har begått brott mot rikets säkerhet, men är likafullt kvar i det militära.

Cynikern reagerar med en axelryckning: det vet man ju att militärer är semifascistiska rötägg i uniform, skyddade av kårandan och de manliga strukturerna. Men icke-cynikern, som gärna vill tolka begreppet "våldsmonopol" positivt och tror på officerskårens och försvarsmaktens höga moral, fick sig onekligen en törn i tisdagens Uppdrag granskning. SVT repriserar programmet ikväll och på fredag. Bör ej missas!

Annons

Med hjälp av tidningen Värnpliktsnytt har nämligen reportern Micael P Lekberg verkställt vad försvaret självt och SÄPO uppenbarligen försummat på det mest flagranta vis: en vanlig personkontroll. Och bilden klarnar: medan ÖB och de andra i den högsta ledningen bedriver lagvidrig lyxrepresentation tvingas värnpliktiga se upp till och lyda barnmisshandlare, halvspioner, horkunder, vapenhandlare, våldtäktsmän.

Jan Karlsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons