Annons
Nyheter

Verk glömde maska patienters ansikte

Arbetsmiljöverket, AV, gjorde en blunder när myndigheten skickade in fotografier till länsrätten som bildbevis på att patientsängarna stod för tätt: man glömde att maskera patienternas huvuden. Patienterna går alltså att identifiera!
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2001

Något som Region Skåne uppmärksammat i sitt svar på Arbetsmiljöverkets ansökan till länsrätten om utdömande av vite för de felplacerade sängarna på flera skånska sjukhus.

Tillsynsdirektören Mats Ryderheim på AV förklarar för tjänstemannen på regionkontoret att verket "naturlligtvis har gjort ett misstag", och att ansiktena har maskerats på övriga ansökningar om vite som också gått till länsrätten.

Annons

Han förklarar också att man frågade patienterna innan fotografierna togs, och att de muntligt gav sitt samtycke. "Dessa skulle förstås ändå ha maskerats innan de sändes vidare" skriver Ryderheim.

Juridiskt möter det inga hinder att Arbetsmiljöverket fotograferar på arbetsplatsen, som i det här fallet är ett antal patientsalar på flera sjukhus. Sekretesslagen gäller också överföring av sekretess från bland annat myndighet, och det är förhoppningsvis ett tillräckligt skydd för patienternas identitet i det här fallet. Arbetsmiljöverket ska dessutom göra ett särskilt påpekande till länsrätten att man missat att maskera patienternas ansikten.

Skälet till att vårdsalarna hamnat hos länsrätten är att Arbetsmiljöverket, vid flera olika inspektioner, har uppmärksammat att sängarna stått för tätt. Det blir inte tillräckligt med utrymme längs långsidorna för personalen att jobba på, om de ska kunna arbeta i vettiga arbetsställningar.

Verkets intresse har sin grund i att allt fler som är sysselsatt i vården blir långtidssjukskrivna på grund av överansträngning och slitage. För myndigheten är det därför angeläget att arbetsmiljön på vårdsalarna är åtminstone ergonomiskt riktig.

Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons