Nyheter

Verkstäderna Weibulls varslar 90

Verkstadsföretaget Verkstäderna Weibulls AB i Hässleholm varslar 90 av sina 150 anställda. Det är följden av en minskad orderingång. Företaget vill förlägga en del av produktionen i Polen istället.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2003

Benny Petersson är Metalls klubbordförande på företaget som framför allt tillverkar busschassi. Han säger att beskedet om varsel inte var helt oväntat. Däremot var omfattningen inte vad de förväntat sig.

– Det var vi inte riktigt beredda på, säger han.

Över hälften av de anställda varslas - 90 av 150 anställda. Anledningen till varslen är att delar av företagets tillverkning av bussramar skall flyttas till ett systerföretag i Polen.

– Vi måste se till hur vi kan öka gruppens konkurrenskraft för att långsiktigt skapa trygghet i koncernen, säger koncernchef Axel Leijonhufvud.

Enligt Benny Petersson beror varslen även på att orderingången har blivit mindre den senaste tiden.

– Det är speciellt en modell av busschassin som Volvo valt att producera mer av själva, säger han.

I dagsläget kan Benny Petersson inte säga hur många som får gå. På fackföreningens initiativ har en löntagarkonsulent kopplats in.

– På vårt uppdrag kommer han nu att analysera de olika scenarion som finns, säger han. Löntagarkonsulenten kommer bland annat att titta närmare på om antalet varslade är rimligt. Klubbordförande Benny Petersson är på det klara med att det behövs någon form av handling i dagsläget. Däremot kan han idag inte säga om ett så stort antal uppsägningar är rätt väg att gå. Om ungefär en månad - när löntagarkonsulenten är klar med sitt jobb - kan han säga något om vad som bör göras.

– Vi kan inte föregripa någon undersökning i dagsläget, säger Benny Petersson.

Han är mycket ledsen över utvecklingen. Om varslen går över i uppsägningar kommer det att få konsekvenser både för kommunen som helhet och för de enskilda individer som drabbas. Benny Petersson säger att de anställda blev lika förvånade som han när det gäller omfattningen på varslet. I stort tycker han att företaget agerat korrekt hitintills. Han hoppas att det skall fortsätta på det viset när förhandlingarna inleds efter löntagarkonsulentens undersökning.

Jimmy Vulovic 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.