Nyheter

Viktigt att kunna påverka

Nyheter • Publicerad 3 december 2007

När jag var 14-15 år satt jag och funderade över varför det fanns ett elevråd på min högstadieskola. Jag själv satt med som klassrepresentant och det enda elevrådet verkade göra var att ha möten då och då och tjata på rektorn om att hänga upp nya speglar i omklädningsrummen i idrottshallen. För mig såg det alltså bara ut som att elevrådet fanns för att det skulle verka som att eleverna hade inflytande på skolan. Eller, ja, inflytande hade de kanske, men bara över ytterst triviala saker.

När jag började på gymnasiet och blev invald i elevrådsstyrelsen började vi fundera på hur vi skulle få påverka så mycket som möjligt på skolan. Vi fick åka på ett par kurser och vi pratade med våra rektorer om hur mycket inflytande vi faktiskt skulle kunna ha.

Utöver saker som provläggning och kursupplägg som vi elever lyfte fram, förklarade rektorn bland annat att han gärna ville ha oss med när det var dags för anställningsintervjuer och att han dessutom ville ha elevrepresentanter med på skolans skyddsronder.

Skillnaderna mellan elevrådet på gymnasiet och elevrådet på högstadiet är enorma och jag har börjat fråga mig varför det ska behöva vara så. Varför ger man inte högstadieeleverna en chans att säga vad de tycker och på så sätt påverka sin vardag? Jag tror att det är något både eleverna och de vuxna på skolan skulle tjäna på. Eleverna skulle känna sig mer delaktiga och de vuxna skulle få en chans att få reda på hur eleverna resonerar kring beslut som fattas.

På senaste tiden har jag lagt en stor del av både min fritid och min skoltid på elevrådet, för jag har insett att man som elev faktiskt kan förändra mer än vad man tror. Att få vara med och besluta om konkreta saker och faktiskt se att allt jobb ger resultat är för mig en riktigt skön känsla. Det känns meningsfullt.

Ellen Blendberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.