Annons
Nyheter

Vissa scouter i USA nekas medlemskap

USA är världens största scoutnation med 3,5 miljoner medlemmar. De stoltserar med att ha en organisation öppen för alla, men det är inte sant. Homosexuella och ateister är inte välkomna!
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2001
Samspråk. Mark La Fontaine från USA och Lasse Pettersson pratar om scoutrörelsen. Bild:
Samspråk. Mark La Fontaine från USA och Lasse Pettersson pratar om scoutrörelsen. Bild:Foto: 

Diskrimineringen har tidigare skett i smyg. Inte önskvärda scouter har helt enkelt uteslutits.

För fyra år sedan kom emellertid dubbelmoralen till allmän kännedom.

Annons

En homosexuell pojke, Steven Cozza, fick inte längre vara med i scouterna.

Flera andra scouter med liknande erfarenhet slöt upp kring honom, och en organisation, Scouting for All, skapades.

Scouting for All är speciellt inbjudna av det svenska scoutrådet, och finns på plats på Scout 2001 för att informera om förhållanden i USA.

– Vi har vuxit snabbt och har i dag 8000 medlemmar, mestadels sådana som tidigare varit med de amerikanska scouterna, säger Mark La Fontaine.

Scouting for All är noga med att poängtera att man inte är en homosexuell rörelse.

– Jag är med i Scouting for All för att jag är ateist. Därför var jag inte välkommen i de vanliga scouterna, säger David Perry. Fallet med Steven Cozza har fått stor uppmärksamhet i USA. Scouting for All har hjälpt till att driva frågan som i fjol avgjordes i Högsta Domstolen.

– Vi förlorade. Homosexuella kan diskrimineras eftersom sexuell läggning inte uttryckligen finns med i lagstiftningen, säger Mark La Fontaine.

Det finns en konkret förklaring till den påtagliga dubbelmoralen.

Det är framförallt tre stora kristna samfund som står bakom scoutrörelsen i USA - metodisterna, mormonerna och den katolska kyrkan.

– De finansierar en stor del av scouternas verksamhet, och utövar påtryckningar på ledningen, säger Will Fisher. Finns det någon motsvarande dubbelmoral i Sverige? Är verkligen alla välkomna till scouterna oavsett tro eller sexuell läggning?

Annons

– Vi har inte haft några problem av det här slaget vad jag vet, men däremot så finns det ju delar av scoutlagen som borde skrivas om för att öppna för alla, säger Mats Pettersson från svenska scoutrådet som är den som har bjudit in Scouting for All.

– Vårt mål är i första hand att fostra goda samhällsmedborgare enligt de ideal och värderingar som finns inom scoutrörelsen. Men det måste finnas en öppenhet för alla. Det finns ett förslag till ändring i den svenska lagen där det står att man ska söka sin tro och respektera andras, säger Mats Pettersson.

Tre av fem svenska scoutförbund har tagit de nya stadgarna, och de övriga två väntas göra det under hösten.

Snart kan alltså alla som vill bli scouter utan att bryta mot scoutlagen.

De amerikanska gästerna märker också en annan öppenhet i Sverige än de är vana vid hemifrån.

– Det har nästan varit det roligaste med lägret. Att känna stödet för våra förhållanden, och samtidigt det intresse som svenskarna visat för vår sak, säger Will Fisher.

Scout 2001 kan bli till stor hjälp för Scouting for Alls strävan att göra scoutingen öppen för alla.

Under lägret kommer generalsekreteraren för World Scout Committee, Jacques Morieau, att träffa representanter för Scouting for All, om än inofficiellt.

– Vi hoppas mycket på det mötet.

nyheter

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons