Nyheter

Yannis Xenakis har avlidit

Nyheter • Publicerad 5 februari 2001

MUSIK. Den grekiskfödde franske kompositören Yannis Xenakis avled på söndagen i sitt hem i Paris. Han blev 78 år gammal, uppgav föreningen Xenakis vänner. Xenakis fick 1999 Polarpriset – musikbranschens Nobelpris. Polarjuryn belönade Yannis Xenakis för en lång rad kraftfulla verk, laddade med känsla, engagemang och passion, genom vilka han har kommit till en nivå bland de mest centrala i vårt århundrade inom sfären konstmusik. Han utövade inom otaliga områden ett inflytande som knappast kan överskattas.

I samband med prisutdelningen av Polarpriset 1999 skrev kulturskribent Fredrik Montelius på denna sida om Iannis Xenakis:

”Valet av Xenakis är både självklart och sensationellt; självklart eftersom det inte finns någon bättre tonsättare i livet som dessutom betytt så mycket för musikens utvecklande, inklusive Karlheinz Stockhausen.

Sensationellt eftersom denne tonsättare, som anses vara mycket svårtillgänglig, nu formellt får ett erkännande som i princip gör det omöjligt att ifrågasätta hans betydelse. Den modernistiska estetiken är så gott som alltid närvarande i Xenakis´ musik. Denna estetik kan vara såväl skrämmande som fascinerande och till och med vacker. Men hans musik är både antik och ultramodern. Han är en klassisk grek i millennieskiftet 2000.”

En hel del av Xenakis musik finns utgivet på cd.

TT / SUNE JOHANNESSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.