Nyheter

Yrsa Stenius ny pressombudsman

Journalisten och författaren Yrsa Stenius blir ny pressombudsman och den första kvinnan på posten.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2007
Foto: 

- Jag tvekade en liten stund när jag fick frågan. Jag har fritt kunnat disponera min tid som fri skribent i 20 år och det här innebär att jag måste byta liv helt och hållet och bland annat sluta som kolumnist. Men jag är enormt intresserad av etiska frågor och har sysslat mycket med pressetik så naturligtvis var det ett erbjudande om ett drömjobb. Dessutom tror jag det passar min grubblande läggning, säger Yrsa Stenius till TT.

Enligt Stig Fredrikson, ordförande i Publicistklubben, var det bara en person som fick frågan och han är väldigt glad att hon tackade ja.

- Hon är aktad och respekterad som debattör av pressetik och väldigt engagerad i ämnet och hon har trovärdighet hos både allmänheten och inom branschen.

Yrsa Stenius är 62 år och var på 1970-talet chefredaktör på finlandssvenska Arbetarbladet. Hon arbetade därefter tio år på Aftonbladet, de fem sista åren som politisk chefredaktör. - Jag tror att det är väldigt bra att ha erfarenhet från en kvällstidning och att man vet hur tankarna går där och hur kvällstidningsestetiken fungerar. Men som PO ska man vara så objektiv som en människa någonsin kan, oberoende vilken tidning det är man bedömer.

Många anser att den svenska pressetiken försämrats på senare år och det har höjts röster för en skärpt lagstiftning.

- Min egen högst summariska uppfattning är ändå att det är en rätt hög nivå. Om det har försämrats eller inte vågar jag inte säga. Vissa saker har säkert försämrats, det har till exempel blivit lite slappare med bild- och namnpubliceringar, men å andra sidan tycker jag att den etiska medvetenheten är större hos utgivarna i dag.

Yrsa Stenius efterträder Olle Stenholm som avled tidigare i år. Hon tillträder som PO i mitten av september. (TT)

Björn Ewenfeldt

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.