Annons

100 år med Fantomen på operan

Fantomen på operan är en av världens mest älskade historier. Musikalen går fortfarande för fulla hus i Londons West End, 18 år efter premiären. Nu är filmversionen av Andrew Lloyd Webbers berömda uppsättning aktuell i Sverige.
Nöje • Publicerad 3 januari 2005
Första filmatiseringen av Fantomen på operan gjordes redan 1925 med Lon Chaney i huvudrollen. Det anses fortfarande vara en av de bästa tolkningar som gjorts. BILD: PRESSENS BILD
Första filmatiseringen av Fantomen på operan gjordes redan 1925 med Lon Chaney i huvudrollen. Det anses fortfarande vara en av de bästa tolkningar som gjorts. BILD: PRESSENS BILDFoto: 
Gerard Butler spelar det plågade operaspöket i Joel Schumachers film Fantomen på operan som hade premiär i Kristianstad på nyårsdagen. BILD: SANDREW METRONOME
Gerard Butler spelar det plågade operaspöket i Joel Schumachers film Fantomen på operan som hade premiär i Kristianstad på nyårsdagen. BILD: SANDREW METRONOMEFoto: 

Historien om den hämndlystna kompositören, som gömmer sitt vanställda ansikte i katakomberna under Parisoperan, har fascinerat miljontals människor världen över. Fantomen på operan var ursprungligen en fransk skräckroman skriven av Gaston Leroux 1911.

Det sägs att han fick idén av en verklig händelse i Paris 1896 då en ljuskronas motvikt rasade ner i publiken med förödande konsekvenser. I boken är det bara en i raden av olyckor som spöket orsakar.

Annons

Genom åren har Leroux klassiska roman inspirerat otaliga scenuppsättningar och filmatiseringar. Den mest kända är Andrew Lloyd Webbers musikalversion med Sarah Brightman och Michael Crawford i huvudrollerna. Sedan premiären på Her Majesty's Theater i London den 9 oktober 1986 har musikalen setts av 80 miljoner människor. Mer än 65000 föreställningar har getts på teatrar i 18 länder. I New York och London har Fantomen på operan gått 16 respektive 18 år i rad, och spelat in ofattbara 21,5 miljarder svenska kronor. Det gör det till den mest framgångsrika musikalen genom tiderna. Till Sverige kom spöket på operan inte förrän 1989, men även här blev det stor succé. Musikalen sattes upp på Oscarsteatern i Stockholm, under sin engelska titel The phantom of the opera, och gick för utsålda hus i sex år. Hela 1173000 svenskar såg Mikael Samuelsson i rollen som Fantomen. Ett rekord som fortfarande står sig i teater-Sverige.

När Joel Schumachers pampiga filmversion fick premiär på juldagen var det bara en i raden av filmatiseringar. Den första kom redan 1925, med Lon Chaney i rollen som det maskerade spöket, och sägs vara förlaga till Andrew Lloyd Webbers musikal. Claude Reins spelade huvudrollen i den första ljudversionen från1943, som var mer opera än spökhistoria. På senare år har filmerna koncentrerat sig mer på historiens blodiga delar, till exempel i Dario Argentos skräckversion från 1998 där spöket inte är en vanställd man utan har uppfostrats av råttor under operahuset i Paris.

Bland de mer extrema tolkningarna finns Brian de Palmas rockversion "Phantom of the paradise" från 1975 där Fantomen är en ensling som hemsöker ett köpcenter. Den nya filmen håller sig dock på välkänd mark med ett manus som nästan till punkt och pricka följer musikalens succérecept. (TT Spektra)

Malin Dahlberg

STOCKHOLM ROCK
STOCKHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons