Annons

Åhus – ett popbegrepp

Nöje • Publicerad 19 mars 2001

POP. Åhusscenen var det.

– Visst, har du inte hört talas om den?, säger Joakim Ödlund och skrattar.

Annons

Det handlar inte om talangscouting i Åhusparken. Men från Åhus kommer Starlet, Club 8, Lasse Wirup som är aktuell med Mondial och Leslies-trummisen Jonas Johansson. Alla inblandade i popgemenskapen på skivbolaget Labrador där Club 8: s Johan Angergård är en av tre delägare.

Joakim Ödlund har ingen förklaring till utvecklingen. Konstaterar bara vad gäller hans eget band, Starlet, att Leslies inspirerade i mitten av 1990-talet.

– De hade ganska många spelningar i och kring Kristianstad då. Och de är ett riktigt bra liveband.

Starlet bildades ursprungligen 1993-94, men ändrade besättning 1996-97 och skickade då iväg en demo till amerikanska Parasol Records.

– Vi fick kontrakt och första plattan, From The One You Left Behind, släpptes 1999.

Nu ligger uppföljaren, Stay On My Side, på svenska skivdiskar. Nämnda Labrador Records har skaffat licensrättigheterna. Ett album som spelades in i Jörgen Anderssons Emmystudio (Kristianstad) sommaren 1999, och som under förra året väckte uppmärksamhet på amerikanska rockmagasinet Spins hemsida.

– De tyckte att vi hade gjort en av årets bästa popplattor och nu snurrar vi ganska flitigt på olika collegeradiostationer, berättar Joakim Ödlund.

han snackar inte om genombrott. Målet är att fixa ett förlagskontrakt som täcker kostnaderna när Starlet gör sin tredje platta.

– Vi får se vad som händer nu, när Sverige och andra delar av Europa kommer in i bilden. Jag hoppas att Stay On My Side kommer upp till 5000 sålda ex. Då växer det kanske fram ett intresse som gör att vi kan åka på en akustisk turné.

Joakim Ödlund berättar samtidigt att Starlet är ett oprövat liveband.

Annons

– Vi hade en spelning i Kristianstad för fyra-fem år sedan, och en i Malmö i våras. Det är faktiskt allt.

Problemet har geografisk karaktär. Ödlund bor i Malmö, Jonas Färm i Sundsvall, Henrik Mårtensson i Gamleby och Anders Bæck i Ripa.

– Jag är hemma hos mina föräldrar i Åhus ganska ofta, men det är svårt att samla hela bandet. Repar gör vi nästan aldrig.

Hur kommer musiken till?

– Vi jobbar med små portabla studios och skickar runt låtar till varandra. Målet är att träffas så snart som möjligt, kanske redan i sommar. Jag skall ringa Jörgen Andersson och höra om vi kan jobba i Emmystudion.

Starlet har med andra ord börjat tänka framåt. Större etiketter är intresserade, men bandet är på det hela taget nöjda med hur Parasol Records jobbat med Stay On My Side.

– Deras problem är att det finns alldeles för många band knutna till etiketten. Det innebär att Parasol får svårt att fokusera på enskilda akter. De började egentligen inte jobba aktivt med vår platta förrän Spin hade varit positiva i sin recension.

joakim ödlund jämför Stay On My Side med föregångaren, From The One You Left Behind:

– Vi var stökigare, rockigare på första plattan. Väldigt influerade av Smiths.

– Nu har texterna blivit viktigare och vårt uttryck idag är snarare en popmelankoli. Har faktiskt lyssnat en hel del både på Ulf Lundell och Bruce Springsteen. Framförallt Springsteen ger sina texter olika dimensioner.

Annons

ANDERS MÅRTENSSON

Starlet är: Joakim Ödlund, 26, Jonas Färm, 26, Anders Bæck, 25 samt Henrik Mårtensson, 24.

Diskografi: Playmate (demo, 1994), Winona Forever (demo, 1995), Souvenir (demo, 1996), From The One You Left Behind (album, 1999), Diary & herself (singel, 1999), Stay On My Side (album 2001, släpptes i USA 2000)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons