Annons

Alfredson tror på Snörmakaren

Nöje • Publicerad 14 januari 2001

TEATER.I början av mars bestämmer Teater Nostra sig för om dramatiseringen av Gustaf Hellströms roman Snörmakare Lekholm får en idé spelas på Kristianstads teater i sommar. Svenska akademien har redan beviljat 50000 kronor i bidrag, men Kristianstads kultur- och fritidschef, Bengt-Åke Kjell, ställer sig tveksam till att kommunen skall kunna skjuta till hela den summa – 400 000 kronor – som Nostra önskar i kommunalt bidrag.

Den 22 januari kommer företrädare från Nostra till Kristianstad för ett nytt allmänt möte på teatern och för att diskutera vidare med kulturnämnden. Med sig har de då två lyckönskande brev från Svante Nordin, professor i lärdomshistoria och författare till boken om Fredrik Böök, samt Hasse Alfredson.

Annons

Alfredson berättar att hans son Daniel, dramachef på SvT, strax före jul frågade om uppslag till en roman som vore lämplig att dramatisera för tv. I julklapp fick Daniel Alfredson Snörmakare Lekholm.

”Det är ju en vidunderlig roman och era planer på ett sommarspel i Kristianstad verkar vara en strålande idé”, skriver Alfredson och fortsätter: ”Naturligtvis skall pjäsen spelas just i denna stad! Ni får kanske krympa historien en smula och plocka russinen ur kakan.”

– Så roligt att få positivt bemötande från en kulturpersonlighet som Hasse Alfredson. Självklart kommer vi att använda hans brev om det kan vara till förmån för projektet, kommenterar Katharina Weidhagen i Teater Nostra.

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons