Alla monster har tentakler

Nöje • Publicerad 19 augusti 2004
Tentakelspektakel. Hellboy känns mest som en blek skugga av de två X-men-filmerna. BILD: SF
Tentakelspektakel. Hellboy känns mest som en blek skugga av de två X-men-filmerna. BILD: SFFoto: 

Film KK

Hellboy. Amerikansk action. Regi: Guillermo Del Toro. I rollerna: Ron Perlman, John Hurt, Selma Blair. Visas på Filmpalatset i Bromölla.

Filmbolagen är tvungna att gräva allt djupare i serietidningshyllorna nu; det ryktas att rollbesättning redan pågår för Tuffa Viktor och Gnottarna samt att en hemlig regissör redan är handplockad för Pellefant: The final knakelibrak. I väntan på den – Joe Pesci sägs vara klar för rollen som Filur – får vi nöja oss med Hellboy, en demon frammanad av nazisterna och adopterad av USA som en sorts enmans marinkår att kallas in när fienden är övernaturlig. Håhåjaja.

En av Hellboys poänger är hur regissören Guillermo Del Toro (Blade II) lyckas knö in så många markörer på vad USA-marknaden ser som ockult och ont: nazister, Rasputin, tentakler (ALLA monster har tentakler) och inte minst Moldavien. Förmodligen världens ondaste land.

Släng in en blå sidekick som är kärleksbarn till Stjärnornas krig-roboten C-3PO och Den lilla sjöjungfrun, ett långtradarlass med action, några helvetesvisioner samt odjuret från tv-serien Skönheten och odjuret i huvudrollen och du får Hellboy. En film som bland seriekonkurrenterna ligger närmast X-men men saknar dess elegans, humor och ett antal av dess produktionsmiljoner.

Erik Helmerson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.