GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Andersson hinner inte ta time out

Hon har kallats Sveriges roligaste kvinna. I höst gör Annika Andersson sin första stora tv-roll, i komediserien "Hon och Hannes" i TV4.
Nöje • Publicerad 9 juni 2005
Annika Andersson har vunnit privatteaterpriset Guldmasken två gånger, nu gör hon succé i tv. BILD: PRESSENS BILD
Annika Andersson har vunnit privatteaterpriset Guldmasken två gånger, nu gör hon succé i tv. BILD: PRESSENS BILD
Foto: 

Det är tack vare Stefan & Krister som Annika Andersson, 37, blivit en av Sveriges mest folkkära komiker - farsdrottning med två Guldmaskenpriser på meritlistan och trogen mångmiljonpublik i "Time out" i TV4 varje vecka.

Hennes far, Tore Wallnedal, satte upp en nyårsrevy hemma i Mårdaklev i Svenljunga när Annika Andersson var i tonåren. I orkestern (!) spelade blivande farskungarna Krister Claesson och Stefan Gerhardsson. Och de visade sig ha osedvanligt gott minne.

– 1996, åtta år senare, ringde Krister och frågade om jag ville vara med i en fars de skulle göra. Jag höll ju på att göra ner mig, jag hade inte haft en tanke på att stå på en scen igen, säger Annika Andersson.

Därefter har det gått spikrakt uppåt och efter att ha slängt käft med andra komiker som Måns Möller och framförallt Claes Malmberg i "Time out" i TV4 räknas hon nu som en av Sveriges mest lovande komiker.

– Det är fantastiskt att jobba med henne. Hon är det största komiska löftet Sverige har fått fram på länge, säger exempelvis Claes Malmberg, motspelare i "Hon och Hannes".

Serien är en relationskomedi där Claes Malmberg och Annika Andersson spelar ett par som försöker få kärleken att gå ihop. Men hennes syster och hans vänner kommer ideligen i vägen. Det handlar mycket om manligt och kvinnligt, men ibland med en liten skruv på historien.

– Vi har faktiskt gjort så ibland att vi har vänt på manusen när vi har fått dem, för att få jämvikt mellan manliga och kvinnligt. Det är ofta mer komiskt när en man har kvinnliga drag och tvärtom, säger Annika Andersson.

Serien spelas in i 24 delar och börjar sändas i höst. Under hela våren har Annika Andersson pendlat mellan Falkenberg och Täby, utanför Stockholm, för att spela in serien. För flytta till Stockholm, permanent, och gå på kändisfester, det vill hon inte.

– Nej, det är inte riktigt min grej. Nu har jag varit här i några månader och varit på en och annan mingelfest, men det är jädrigt gott att komma hem. Det är ett liv som är roligt att hoppa in i emellanåt, men ingenting jag vill bo i.

Inte ens för en fin privatteaterroll i Stockholm?

– Är det ett bra jobb får man värdera det och diskutera i familjen. Så det är ingenting jag inte skulle göra, säger hon.

Hur känns det att kallas Sverige roligaste kvinna?

– Äsch, det var någon som skrev det någon gång och så det hängt kvar. Det är väl också ett ok att bära! Det finns många som är roligare än jag. Sissela Kyle, Babben Larsson... Och hemma i stugorna finns det nog många roligare som inte får komma fram.

Vad har du får råd till dem som liksom du vill komma från ingenstans och slå igenom?

– Man ska känna någon som Krister Claesson som gillar att slänga sig ut från höga berg utan skyddsnät. Det är nog det bästa rådet. Något annat vet jag inte. (TT Spektra)

Mikael Forsell

STOCKHOLM ROCK
STOCKHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.