Bara en värsting i Cliffhanger-genren

Nöje • Publicerad 28 januari 2001

Vertical Limit. Amerikansk action i regi av Martin Campbell. Manus: Robert King och Terry Hayes. I rollerna: Chris O´Donnell, Bill Paxton, Robin Tunney, Scott Glenn, Izabella Scorupco. Längd: 2 tim 4 min. Tillåten från 11 år. Visas på Kosmorama i Kristianstad, Filmpalatset i Bromölla och Park i Hässleholm.

En preskriptionstid hade varit bra. Ett originalmanus borde inte få omarbetas till återanvändning på, skall vi säga, tio-femton år.

Har du sett Stallone i Cliffhanger, har du på sätt och vis också redan sett Vertical Limit. Den här gången är det visserligen världens tuffaste berg, K2, som skall bestigas och istället för ett fåordigt muskelpaket är hjälten en välkammad och verbal yngling. Annars är förutsättningarna snarlika. En tragisk olycka följs av anklagan och självförakt, ett syskonpar skiljs åt och slumpen skall återförena dem när nöden kräver.

elakingen i Vertical Limit är miljardären Elliot Vaughn som vill stå på toppen av K2 och vinka när hans nya flygflotta gör sin jungfruresa. Med på expeditionen följer mästerklättrare och Annie Garrett som försöker lägga ett gammalt trauma bakom sig med nya utmaningar.

Ödet vill att hennes bror Peter, han som bär skuld på sina axlar och nu dragit sig tillbaka som fotograf för National Geographic, dyker upp i bas- lägret när syrran följer miljardären mot toppen. Där finns också Montgomery Wick, en kamrat till syskonens för-olyckade pappa, som i fyra års tid irrat runt K2 för att hitta sin fru som försvann när Vaughn senast försökte tämja berget.

expeditionen råkar ut för naturens raseri, marken rasar in och en trio överlevande – däribland Annie Garrett och Vaughn – blir instängda i en snögrotta. Räddningspatrullen, utrustad med övermänskligt mod och nitroglycerin i packningarna, leds alltså av Peter Garrett och den hämndlystne Montgomery Wick.

Utgången är given och även om Martin Campbell tänjer på alla tänkbara gränser för att göra Vertical Limit till en värsting i genren har jag svårt att engagera mig. Det blir liksom för mycket; av hjältemod, av brott mot naturlagar och av förutsägbarhet. Det hjälper inte att Campbell (GoldenEye, Zorro) är en kompetent actionregissör som här jobbar med en stabil besättning. K2 tillhör verklighetens stora utmaningar, idéfattiga manus – som detta – är filmfiktionens värsta fiende.

Här hemma har pr-kampanjen mest handlat om Izabella Scorupco. Scorupco är ok och hennes marginella roll blir successivt mer betydande, men stjärnorna heter Chris OþDonnell, Robin Tunney, Bill Paxton och Scott Glenn.

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.