Annons

"Bergman Island" tävlar i Cannes

Den franska regissören och skådespelaren Mia Hansen-Løves "Bergman Island" är en av de filmer som tävlar på årets Cannesfestival. Även Wes Andersons och Paul Verhoevens nya filmer deltar i tävlingen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Festival • Publicerad 3 juni 2021
Franska Mia Hansen-Løve har spelat in ”Bergman Island” på Fårö.
Franska Mia Hansen-Løve har spelat in ”Bergman Island” på Fårö.Foto: Axel Schmidt

De tävlande filmerna presenterades på en strömmad presskonferens under onsdagen. Mia Hansen-Løves "Bergman Island" handlar om ett filmskaparpar som åker till Fårö för att skriva manus. Filmen är inspelad på Fårö och Mia Hansen-Løve har även tidigare varit gäst på Bergmanveckan.

– Jag hade länge velat göra en film om ett förhållande, och om skapande. Jag visste bara inte var den skulle utspela sig eller vilken form den skulle ta. Men idén fanns där i mitt huvud. Och av någon anledning, som fortfarande är lite svår för mig att förklara, blev Fårö den perfekta platsen, har hon tidigare förklarat för den svenska tidningen Film.

Annons

Med anledning av fjolårets inställda festival har Cannesfestivalen i år ett enormt material att välja ur. Årets jury har sett drygt 2 000 filmer enligt festivalens konstnärlige ledare Thierry Frémaux.

– Bion är inte död, återkomsten av publiken till biograferna är den första goda nyheten, jag hoppas att Cannesfestivalen ska bli den andra, sade Thierry Frémaux innan han presenterade de uttagna filmerna.

Bland dem finns “Everything Went Fine” eller “Tout s’est bien passé" av Francois Ozon, “Compartment No. 6” eller "Hytti Nro 6,” av den finske regissören Juho Kuosmanen, “Three Floors” eller “Tre Piani” av Nanni Moretti.

För första gången tävlar också en marockansk film om Guldpalmen, “Casablanca Beats" av Nabil Ayouch, som handlar om marockanska rappare. Bland de amerikanska filmerna finns Sean Penns film "Flag Day" och independetfilmaren Sean Bakers “Red Rocket".

Även festivalens öppningsfilm "Annette" av Leos Carax är med i tävlingen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons