Biers lyckade avstickare

Vet inte om det var så kul att heta Susanne Bier runt millennieskiftet, när von Trier, Vinterberg och de andra danska regissörerna hade revolutionerat filmvärlden med sina kyskhetslöften inom Dogma ’95.
Nöje • Publicerad 26 mars 2013
Trine Dyrholms Isa hittar tillbaka till livet och kärleken i Susanne Biers "Bröllop i Italien".
Trine Dyrholms Isa hittar tillbaka till livet och kärleken i Susanne Biers "Bröllop i Italien".Foto: 

Men kanske skrattade Bier hela vägen till banken efter kommersiella succéer med hyggliga lättsamheter som ”Den enda rätta” och ”Livet är en schlager”.

Oavsett vilket: 2002 slog hon tillbaka med full kraft i uppvisningen att göra dogmafilm för en bred publik. ”Älskar dig för evigt” var starten på en sedan dess i alla avseenden storartad karriär inom dansk (”Bröder”, ”Efter bröllopet”, ”Hämnden”) och internationell (”Things We Lost in the Fire”) film.

En karriär som snart fortsätter i Hollywood med Jennifer Lawrence och Bradley Cooper i ”Serena”, och som dessförinnan hunnit med en romantisk avstickare till Italien.

Sistnämnda, ”Bröllop i Italien” (Nordisk Film 27/3), är Susanne Bier någonstans på vägen mellan ”Livet är en schlager” och ”Älskar dig för evigt”: förutsägbar och utan löften till Triers manifest – men samtidigt berörande med ett välbalanserat relationsdrama om sanningar och lögner, uppgivenhet och framtidstro.

Allt hela tiden överskuggat av det mörka hotet: sjukdomen.

I centrum står Ida som just gått sin tuffaste match mot bröstcancern när hon snubblar in i ett virrvarr av egna förhållanden att avsluta eller påbörja samtidigt som det planeras för dotterns bröllop i undersköna Sorrento.

Trine Dyrholm är en utmärkt Ida, stark men skör i sin utsatthet.

Pierce Brosnan , å sin sida, balanserar den mer komplicerade Philip från distanserad företagsledare/sörjande änkling till att fungera som brudgummens far och Idas oväntade uppvaktare.

Bäst är ändå birollerna: Kim Bodnia (Idas skitstövel till äkta man) och Paprika Steen (smaklösa Benedikte som enfaldigt intalar sig själv att hon kan ersätta den kvinna Philip aldrig slutat att älska).

Mer att plocka hem från hyllorna de närmaste veckorna:

”Imposter” (Nonstop Entertainment 10/4). Omskakande dokumentär om en familj i San Antonio, Texas som tror sig (?) få tillbaka pojken som varit spårlöst försvunnen i tre år.

Killing Them Softly (Noble Entertainment 27/3). Brad Pitt och James Gandolfini super och mördar i gangsterhärva som lånar lika mycket från Guy Ritchie som ”The Sopranos”.

”Shadow Dancer” (Scanbox 27/3). MI5-agent (Clive Owen ) blir brickan i ett större spel när underrättelsetjänsten planerar det stora tillslaget mot några av IRA:s nyckelfigurer.

Mikael Hallqvist
Anders Mårtensson, anders.martensson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.