Bo Kaspers Orkester hänger på Daft Punk

Med franska electrogudarna Daft Punk som inspirationskälla har Bo Kaspers Orkester hittat tillbaka till rötterna lagom till sommarens turnéstart på nya festivalen Torsjö Live.
Nöje • Publicerad 28 juni 2014
Rickfors tar med sig Ronander och Hylander.
Rickfors tar med sig Ronander och Hylander.Foto: Foto: Pressbild
Daniel Adams-Ray.
Daniel Adams-Ray.Foto: Foto: JESSICA GOW / TT
Bo Sundström och Bo Kaspers Orkester rivstartar sommarturnén på Torsjö Live i kväll.
Bo Sundström och Bo Kaspers Orkester rivstartar sommarturnén på Torsjö Live i kväll.Foto: Foto: MAJA SUSLIN / TT
Edda Magnason.
Edda Magnason.Foto: Foto: Bass Nilsson

Bo Sundström inleder med att ge prov på olika skånska dialekter. Inte dåligt för en norrlänning som likt oss skåningar lite lättvindigt buntas ihop. Inför turné- starten med Bo Kaspers Orkester, på nya musikfestivalen Torsjö Live utanför Tyringe, ger till exempel en av landets mest karaktäristiska stämmor prov på att man inte behöver vara fåordig bara för att man kommer från norr.

– I Hässleholm tar man ”byssen”, säger Bo Sundström och fortsätter om skillnader i dialekter från Landskrona, Lund, Österlen och drar parallellen mellan skåningar och norrlänningar.

– Norrland utgör två tredjedelar av Sverige, det är enormt stor skillnad mellan Lule- och Pitemål. (I Helsingborg tar man ”byssen”, reds anmärkning.)

Inte för att Bo Sundström är speciellt dialektintresserad, men 20 år på turné- vägarna har satt sina spår.

– Dessutom är min fru från Öllsjö, säger Sundström.

Börjar turnén

Bo Kaspers Orkester kickar igång sin sommarturné på nya festivalen Torsjö Live i kväll. För Bo Sundström blir det något av ett kärt återseende.

– Det är så himla roligt – senast jag var i Tyringe var på ett basketläger efter sjuan. Det var ju som att komma utomlands! Allt var så grönt och prunkigt, man trodde inte sina ögon. Vi bodde på kurhotellet i två, tre veckor. Det ska bli kul att se om minnesbilderna fortfarande stämmer, säger bandets sångare.

Att just se sig omkring med sina vänner är en av fördelarna med turnerandet.

– Framför allt är spelandet så sjukt roligt. Det är som en drog, förstår du? Man tycker om det helt enkelt. Sedan kommer insikten av att ”we are stuck”, vi är fast i det här vare sig vi vill eller inte. Det här är våra liv och det gäller att ta vara på det, på samma sätt som med en familj.

Så turnerandet har blivit ett sätt att umgås, en samvaro mellan de här killarna, där man gör saker tillsammans medan crewet sätter scenen.

– Vi har världens roligaste jobb, slår Bo Sundström fast.

Ett erfaret band

Det är ett gäng luttrade musiker som återigen ger sig ut på vägarna. Bo Kaspers Orkester med sitt särpräglade jazzanstrukna popsound har sålt över miljonen skivor genom åren, ändå var det aldrig rockstjärnedrömmen som var drivkraften när bandet bildades 1991.

Det är alldeles nyligen som sångaren har bejakat rollen som frontfigur.

– Jag hade aldrig en tanke på att stå på scen och sjunga inför en massa folk. Jag ville bara lira och sjunga och skriva låtar. Jag älskar applåder och uppskattning – men det har inte varit tanken på att stå inför en publik som fått mig att gå igång.

– Samtidigt som jag fattar hur privilegierade vi är som har en publik. Men det är inte storleken som är det viktiga. Det skit- häftiga är att ha egna låtar och där har jag varit en musiker som framför texter, säger Bo Sundström.

Den inställningen modifierades nu en aning efter ett samtal med Lill Lindfors under inspelningen av tv-programmet ”Så mycket bättre” som sändes i vintras.

– Vi pratade en hel del om att ta rollen – något som Lill har svart bälte i. Så här i efterhand har jag kommit på att jag har börjat identifiera mig mer som en sångare, ta mig tusan.

– Jag är en sång- och en dansman, som Herreys sjunger. Och nu ska jag fan i mig njuta av det. ”Bring it on”, sådära.

Fransk inspiration

Medan Bo Sundström mentalt tar en ny plats på scenen har även övriga bandmedlemmar anammat den där ”njuta av det”-inställningen. Med ”Så mycket Bo Kaspers”-samlingsplattan som följde på tv-programmet, så har man låtit bli att ”gå in i gruvan och slitjobba” fram ett nytt album med två års jämna mellanrum. I stället har gänget inspirerats av – Daft Punk.

– Vi följer ju musikscenen som alla andra. När vi började på 90-talet så lyssnade vi på helt andra saker än i dag. Därför är det vansinnigt roligt när Daft Punk plockar upp riktiga instrument på senaste plattan och Pharrell Williams sjunger riktigt vackert och det låter som den acid jazz som vi lyssnade in oss på där i början.

– Jag tycker Coldplay, U2 och Kent är skitbra, men de är också ganska självbespeglande. Så kom den här Daft Punk-plattan och satte igång partyt igen. Vi hänger på och har funkat upp våra gamla låtar till turnén. Folk har ju börjat dansa igen!

Konstaterar en sång- och en dansman.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.