Brobyggare i rotmusik

Publicerad 2 maj 2020
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Watkins Family Hour.
Watkins Family Hour.

Koll på bluegrass och folk? Då vet du att Sean & Sara Watkins ingår i Nickel Creek som vunnit Grammy och fått till en storsäljare när Alison Krauss producerade. Du har heller inte missat att Sara Watkins är en av krafterna i I'm With Her, 2020-talets svar på supertrion Emmylou Harris/Linda Ronstadt/Dolly Parton.

Lite vid sidan om driver bror & syster Watkins ett projekt som initierades av en klubbägare i Los Angeles. Watkins Family Hour, en kväll i veckan på Largo, handlade från början om Sean & Sara Watkins med diverse vänner – som Fiona Apple, Jackson Browne och några av Tom Pettys Heartbreakers.

Sådär 18 år senare är WFH ett etablerat begrepp inom amerikansk rotmusik, och nya ”Brother Sister” bjuder på lekfull, modern folkpop som alltid står i närkontakt med traditionerna. Inte alls omistligt, men charmigt och med goda möjligheter att fungera som en brobyggare:

”The cure” är lika delar bergsmusik och Poco, ”Just another reason” låter som upptempoversionen av First Aid Kit, snyggt arrangerade ”Fake badge real” lyckas på något märkligt sätt förena Nanci Griffith med The Bangles.

Bäst? En resa tillbaka till 1978, med den hudlösa tolkningen av ”Accidentally like a martyr” från Warren Zevons genombrottsalbum ”Excitable Boy”.

Folkpop

Watkins Family Hour

Titel: ”Brother Sister”

Skivbolag: Family Hour Records/Border

Anders MårtenssonSkicka e-post