Bronson tar över?

Bengt-Åke Lundberg har antytt att han vill lämna ordförandeskapet i jazzklubben Blue Bird. Nu arbetar valberedningen för att Bengt Bronson Månsson, tidigare general för Jazzfestivalen, tar över redan i höst.
Nöje • Publicerad 18 augusti 2004
Bengt-Åke Lundberg – avgående Blue Bird-ordförande? BILD:BOSSENILSSON
Bengt-Åke Lundberg – avgående Blue Bird-ordförande? BILD:BOSSENILSSONFoto: 

Lars Jernryd, Blue Bird-medlem sedan 1960-talet och i dag aktiv inom valberedningen, säger till Kristianstadsbladet att man sedan en tid tillbaka arbetat för att hitta klubbens framtida ordförande.

– Detta har vi gjort utifrån förutsättningen att Bengt-Åke Lundberg uttryckt vissa tankar kring att avgå. Han har inte varit tydlig på den punkten, vi har försökt få klara besked. Men Bengt-Åke har inte gett några sådana besked.

Valberedningen valde ändå att jobba fram en ny kandidat till ordförandeposten. Och det är en gammal bekant som dyker upp i diskussionen: Bengt Bronson Månsson, under åren 1998–2000 general för Jazzfestivalen, i dag medielärare, bokförläggare samt frilansjournalist.

– Bengt har glädjande nog meddelat att han är beredd att ta över med omedelbar verkan, fortsätter Lars Jernryd.

Men nästa årsmöte äger rum först i februari/mars 2005?

– Stämmer. Allting kommer naturligtvis att ske i demokratisk ordning, med utlysning av ett extra årsmöte. Vi känner det som viktigt att Bengt snart måste få sätta sin prägel på verksamheten, framförallt inför kommande vårsäsong. Men faktiskt redan till nästa festival (7-9 oktober). Därför skulle man kunna tänka sig att Bengt, om han inte väljs till ordförande förrän 2005, ändå får ett särskilt uppdrag att arbeta med vissa detaljer till festivalen.

Varför är Bengt Månsson ert val?

– Jag, och många andra, känner att Bengt inser vikten av förnyelse. Han är inte rädd för att föra in de nya elementen som finns inom jazzen i dag. Jazzklubben måste följa med sin tid.

Till Kristianstadsbladet säger Bengt Bronson Månsson själv:

– Jag kan bekräfta vad Lars Jernryd säger. Liksom Lars har jag hört att Bengt-Åke är intresserad av att avgå, jag har också fått förfrågningar om att hjälpa till i styrelsen tidigare men då valt att tacka nej. Nu känner jag att tiden finns och att jag kan få med mig några personer som jag gärna jobbar tillsammans med. Därför har jag tackat ja om detta är medlemmarnas och klubbens önskan.

Du vill komma i gång med förnyelsearbetet så snabbt som möjligt?

– Ja, med tanke på att det krävs framförhållning när man jobbar med programsättning. Jag talade med Esbjörn Svensson i somras och fick veta att han är fullbokad till och med nästa sommar. Jag snackade med Nisse Landgren i våras och då berättade han att en Kristianstadsspelning kan bli aktuell först nästa höst. Om vi skall kunna presentera ett starkt vårprogram måste vi sätta i gång omgående.

Bengt Månsson vill dock poängtera att han inte är kritisk till de senaste årens Blue Bird-program.

– Jag tycker att man presenterat massor av bra konserter. Men det finns väldigt mycket mer att göra och därför är det kanske nödvändigt att det kommer in nytt folk i föreningen. Nytt folk och nya idéer.

Bengt-Åke Lundberg, däremot, avstår från kommentar:

– I morgon kväll (läs: i kväll) träffas hela styrelsen. Den här informationen har bara nått fram till en begränsad krets och innan samtliga i styrelsen har informerats vill jag inte uttala mig i media. Jag har ett ansvar för klubbens och alla andras välmående.

Anders Mårtensson

044–18 55 58

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD JAZZ
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.