Annons

”Business as usual” på Napster

Nöje • Publicerad 7 mars 2001

MUSIK. Hålögda ”musiktjuvar” kunde tidigt på måndagsmorgonen konstatera att allt är som det brukar hos musikpiraten Napster.I ett försök att blidka distriktsdomare Marilyn Hall Patel vid en lokal distriktsdomstol i Los Angeles, lovade Napsters företrädare i fredags att spärra cirka en miljon musikfiler, för att inte kränka upphovsrätten till musiken.

Runt om i världen har Napsters bortåt 60 miljoner användare därför haft en hektisk helg. I kamp mot klockan har de tankat hem musik som aldrig förr.

Annons

Men se, fortfarande på måndagsmorgonen svensk tid fungerade allt som vanligt. Morgontidiga hundägare kunde i grannens fönster se det blåaktiga skenet från datorn i arbete med att tanka hem musik ända fram till det var dags att gå till jobbet/skolan.

Men glädjen kan förväntas bli kortvarig. Inom en obestämd men mycket snar framtid väntas domare Hall lägga fram ett föreläggande för Napsters ledning, som av allt att döma innebär slutet för Napster i sin nuvarande form.

Den amerikanska musikindustrins organisation RIAA har lämnat över en lista på 5600 musiktitlar. Som de hävdar upphovsrätten till och kräver Napster på miljardskadestånd för redan ”stulen” musik och framtida användning.

Napster har tidigare hävdat att det inte går att skilja den fria musiken från den upphovsrättsskyddade, men i fredags sade företaget att det numera har ett ”filter” som klarar uppgiften.

Internetexperter vet dock redan att berätta att musikindustrins seger över Napster knappast kommer att stoppa spridningen av musik via Internet. Skillnaden blir förmodligen att det blir än svårare för industrin att komma åt verksamheten.

E-post laddad med musikfiler är redan i dag ett sätt. Nya Napsterliknande tjänster är redan i full gång; Gnutella, Opennap, Gnapster och iMesh, Limewire, MusicCity för att ta några exempel ur högen.

För Napster och dess nye ägare den inte okände mediemogulen Bertelsmann, det internationella svaret på vår egen Stenbeck, handlar krumbukterna i rätten om att köpa tid. I juli är det nämligen meningen att det fria Napster i vilket fall ska gå i graven.

ANDERS LIGNELL/TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons