Annons

Cd:n inte så död som det sägs

SVT planerar att lägga ner "Andra Avenyn". Den nyheten basunerades ut i en häpen ton i en kvällsblaska häromdagen. Oj då! Någon tänkande individ över tio som är förvånad? Tror inte det.
Nöje • Publicerad 20 januari 2009
Ingen dinosaurie ännu. Bild: Scanpix
Ingen dinosaurie ännu. Bild: ScanpixFoto: 

Betydligt mer förvånande är det faktum att det såldes 14 miljoner cd-skivor i Sverige i fjor. Det är åtminstone den siffran det bör landa kring, allt enligt en ledare i senaste numret av branschtidningen Musikindustrin (Mi).

Med tanke på tonläget i debatten om cd:ns nära förestående död, säger den siffran trots allt något annat. Nog är vi på väg dit. Men alls icke i den rasande fart man lätt kan få för sig när ämnet med jämna mellanrum dryftas i media. Mi drar en parallell till Aftonbladetkrönikören Fredrik Virtanensskoj-friska uttalande i samband med årsbästalistan nyligen: "Jo, jag vet, det är väl bara jag och 5 000 personer till som köper cd ännu, men ändå, de är trevliga."

Annons

Fram med räknestickan och man inser snabbt att det blir rätt trångt hemma hos de 5 000 cd-köparna.

Visst är det så attskivaffär efter skivaffär fått plocka ner skylten på senare år. Och nog är det så att både den legala och illegala digitalmarknaden expanderat rejält. Men åter igen: 14 miljoner cd-skivor krängdes iväg i landet 2008.

Givetvis handlar det om nya konsumentvägar. Själv beställde jag nyligen några cd:s med den australiska gruppen The Churchvia en av de stora näthandlarna. Australiska original skickade från down under och Hong Kong, till det facila priset av 29 kronor styck - inklusive frakt!

Inget som gav utslag i den svenska försäljningsstatistiken direkt. Men väl ett bevis på hur lätt det är att i dag handla specifika produkter till häpnadsväckande bra pris med bara några knapptryck. Att även de svenska näthandlarna som Cd.on och Ginza går bra är ingen hemlighet. Någonstans införskaffas ju dessa 14 miljoner skivor.

I en undersökningframtagen av opinionsinstitutet Nielsen Company visas det på en minskad cd-försäljningen i USA från 450 till 362 miljoner 2008. Smaka på den siffran, 362 miljoner.

Under samma tid såldes 100 miljoner digitala album (alla sålda digitala spår 2008 i klump, enligt Mi). Det diffar trots allt lite. 262 miljoner ex, typ.

Bara att konstatera att cd-skivan inte är så död som det sägs.

Christer Paulstrup
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons