unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

De tar in "bygden" på bästa tv-tid

De har inga tankar på finalen – för Drängarna handlar Melodifestivaldebuten bara om fest.
Startfältet i Luleå: Mohombi, Faith Kakembo, Anis Don Demina, gruppen Drängarna,  Amanda Aasa, Albin Johnsén och Mariette.
Startfältet i Luleå: Mohombi, Faith Kakembo, Anis Don Demina, gruppen Drängarna, Amanda Aasa, Albin Johnsén och Mariette.
Foto: Pontus Lundahl/TT

– Ta på er säkerhetsbältet, håll fast popcornen. Det kommer inte att komma hö ur tv:n, men det finns risk för att folk kommer att dansa framför er, säger Drängarnas Olav Fossheim.

De har turnerat genom Sverige i årtionden och ligger bakom hitlåten "Vill du bli min fru". Nu gör Drängarna debut i Melodifestivalen med låten "Piga & dräng" – och scenshowen beskriver de som en "hejdundrandes logdans".

– Vi gjorde låten som en hyllning till bygden, så här är det, bygden är med i tv nu. Och nu kommer inget att stoppa det här, säger Drängarnas Anders Wigelius på plats i Coop Norrbotten Arena i Luleå.

Men någon eventuell finalplats har de inte funderat över.

– Vi tänker inte så mycket på tävlingen, vi kom hit för att vi hörde att det är en riktigt bra fest här uppe. Är det någonting som vi är bra på så är det fest, säger Wigelius.

LULEÅ 20200213
Mariette är förhandsfavorit med ”Shout it out”.
LULEÅ 20200213 Mariette är förhandsfavorit med ”Shout it out”.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Melodifestivalveteranen Mariette är tillbaka och öppnar hela tävlingen med låten "Shout it out". Det blir hennes fjärde bidrag sedan debuten 2015, och den här gången har hon ett tydligt mål: Seger.

– Det är klart att man vill knipa den platsen, det är en del av varför jag är här, jag vill ta det så långt jag kan. Det skulle vara enormt kul, kanske blir det fjärde gången gillt, säger hon.

Ett bidrag som har fått kritikerna att ropa "skrällvarning", innan de ens sett bidraget framföras, är Faith Kakembos "Crying rivers". Narkossköterskan tävlade tidigare i musiktävlingen "P4 Nästa", därefter fick hon ett telefonsamtal från Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson.

– Det var ganska surrealistiskt. Hon sade "Vi vill gärna att du är med". Okej, säger Faith Kakembo och visar en chockad min.

Låten "Crying rivers" är skriven av bland andra Jörgen Elofsson, som tidigare har samarbetat med artister som Britney Spears, Westlife och Kelly Clarkson.

– Det är helt fantastiskt. Jag har haft en sådan tur att det har gått så bra, att jag har hittat en sådan bra låt och låtskrivare, säger Kakembo.

Mohombi är tillbaka efter förra årets bidrag "Hello" – och den här gången har han döpt låten till "Winners". Men blir det en vinst?

– Vi får se, det är bara mina "actions" och min prestation som kan avgöra det. Och alla som ska rösta, säger Mohombi.

Han ligger sedan tidigare bakom 10-talshitten "Bumpy ride" som har drygt 100 miljoner strömningar på Spotify och 2016 vann han en amerikansk Grammy för sin medverkan på Pitbulls album "Dale". Med sin Melodifestivaldebut förra året ville han nå ut till den svenska publiken.

– Det var många som inte visste att jag var svensk och som lyssnade på musiken utan att veta att vi faktiskt har en kille från Stockholm som representerar Sverige världen över, säger han och fortsätter:

– Min svenska släkt tycker att det här är det största jag har gjort, det här slår en Grammy i USA med hästlängder.

Fakta

Tredje deltävlingen

1. Mariette: "Shout it out"
Telefonröster: 099-208 01 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 01 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)
2. Albin Johnsén: "Livet börjar nu"
Telefonröster: 099-208 02 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 02 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)
3. Drängarna: "Piga & dräng"
Telefonröster: 099-208 03 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 03 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)
4. Amanda Aasa: "Late"
Telefonröster: 099-208 04 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 04 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)
5. Anis Don Demina: "Vem e som oss"
Telefonröster: 099-208 05 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 05 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)
6. Faith Kakembo: "Crying rivers"
Telefonröster: 099-208 06 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 06 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)
7. Mohombi: "Winners"
Telefonröster: 099-208 07 (3,60 kronor per röst) eller 099-908 07 (9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen)

Läs mer

Kultur

Viktig bok inifrån en svartsjuk och sexgalen pojkväns huvud

Boken ”Närmanden” skulle kunna ge tonårskillar verktyg för att reflektera kring sin sexualitet.

Författaren, kulturdebattören och journalisten Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken "Övergivenheten”, om ett judiskt arv att återerövra.

Kultur

Elisabeth Åsbrink samlar judiska släktminnen till en stark historia om kärlek och hat

”Övergivenheten” skildrar en familj i skuggan av antisemitism och rotlöshet.

Idol gör om hela fredagsfinalen – flera deltagare smittade

Coronasmitta i Idol

Idol gör om hela fredagsfinalen – flera deltagare smittade

Kvällens uppträdanden spelas in på hotellrummen.

Misstänkte kindklapparen avslöjad – men på fri fot

Skräckupplevelse

Misstänkte kindklapparen avslöjad – men på fri fot

"Han kommer att kallas till förhör i sinom tid”

Cissi Wallin ger ut sin bok på eget förlag, efter att det ursprungliga förlaget dragit sig ur.

Kultur

Cissi Wallins självbiografi är utmattande läsning

Historien fyller en funktion i berättelsen om vårt samhälle. Recensenten Annika Wall har läst.

Johanna Ekströms bok om sin mamma, den stroke-drabbade författaren Margareta Ekström, är lysande.

Kultur

Johanna Ekströms modersporträtt är en av årets viktigaste böcker

Här gäller kött och blod, här gäller inte några sentimentala suckar, skriver Christian Swalander.