En fars på sig själv

Nöje • Publicerad 13 maj 2007

Serbiens megaschlagerballad höll hela vägen. Marija var överlägsen i år med sin klockrena men ändå omallade powerballad som bara ökar och ökar i styrka. Men även rent sångmässigt. Framföranden utan falsksång är något som blivit allt mer sällsynt i Eurovision-sammanhang. Och i det här fallet spelar det ingen roll att man inte förstår ett enda ord av texten om brusten kärlek och bönen ("Molitva") om att hitta tillbaka till varandra – så vackert som ett främmande språk kan framstå.

En rättvis balladseger, och svenska folket var på sätt och vis rätt på det med sina starka balladröster i årets Melodifestival (Sarah Dawn Finer, Sonja Aldén).

Fast det går inte att en gång för alla bortse ifrån den skrämmande insikten – att ABBA aldrig skulle ha slagit igenom med "Waterloo" i år. Den sista spiken i MELODI-tävlingen är inslagen, i Helsingfors 2007 och av kompisröstandet i stora lass.

Sveriges och The Arks dunderflopp är betydligt större i år än när Martin Stenmarck fick bära hundhuvud för en hejdundrande, men poänglös, "Las Vegas". Sverige skickar sitt bästa, mest populära band, och hamnar nästan allra sist.

Samtidigt hade Ola Salo och kompani faktiskt aldrig någon chans. Trots grannarnas 12-poängare från Danmark och Norge. Man har ingen chans om man inte sitter på en rejäl näve grannländer i dag. Oavsett material, kompetens och scenutstrålning.

Någonstans i den obarmhärtiga arenapublikens missnöjda buanden och utskrattande av språkförbistrande poängpresentatörer uppenbara sig känslan av att tävlingen en gång för alla har blivit en fars på sig själv. Inte för att Irland, denna schlagerstornation, plötsligt hamnar sist – tätt följd av stornationen Sverige, bara sex platser bort. Och inte för att de nya stornationerna heter Vitryssland, Ryssland och Ukrania – Rysslands sofistikerade moderna tjejtrio förtjänar sin plats, Ukranias komikerdragfarmor är en hyllad personlighet i flera nationer.

Utan för att den europeiska schlagerfesten urartat till en evighetssegdragen historia där allt utom musiken, melodierna, kommer i första hand.

Lisa Appelqvist

noje@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.