Annons

En gambler på Kristianstads Teater

Beatrice Järås, Lisa Gustafsson, Björn Forsberg – och Johan Wikström. Kristianstadsbladet träffade den minst kände av solisterna inför kvällens Guys & Dolls-premiär på Kristianstads Teater.
Nöje • Publicerad 26 september 2003
När Guys & Dolls har premiär i kväll är Johan Wikström från Leksand gamblern Sky Masterson. BILD: LASSE OTTOSSON
När Guys & Dolls har premiär i kväll är Johan Wikström från Leksand gamblern Sky Masterson. BILD: LASSE OTTOSSONFoto: 

Alla grabbar i Leksand spelar ishockey, eller? Kanske inte alla. Inte Johan Wikström.

– Var okej på skridskor, men inget vidare med klubba och puck.

Annons

Så det blev friidrott i stället för hockey. Och senare, på väg till karriären, en skådespelarkarriär i stället för det tryggare livet som civilekonom. I kväll, när Guys & Dolls har premiär på Kristianstads Teater, är Wikström det minst bekanta ansiktet bland solisterna. Men liksom Björn Forsberg, Lisa Gustafsson och Beatrice Järås har den 35-årige dalmasen spelat i Kristianstad tidigare.

– Hösten 1998, påminner han. Med Unga Musikteatern som satte upp Viva Carmen.

Johan Wikström trivs med att vara tillbaka i Skåne. Efter åren på scenskola i Malmö och säsongen med Unga Musikteatern tillhör han nu den professionella delen av Björn Forsbergs mixade Guys & Dolls-ensemble.

– Kul, tycker Wikström. Vi lär av varandra, det var likadant med Viva Carmen.

Han säger att idealet förstås vore en ensemble där alla är avlönade på lika villkor.

– Men varje producent har sin verklighet. Då ställs han eller hon inför valet att genomföra satsningen med de resurser som finns – eller att lägga ner projektet. Här i Kristianstad tycker jag att Björn Forsberg lyckats samla en massa duktiga skådespelare och musiker, som dessutom har riktigt roligt tillsammans. Johan Wikström valde bort en karriär som civilekonom när han först fick huvudrollen i en Borlängeuppsättning av musikalen Grease och senare blev antagen vid scenskolan i Malmö.

– Då var det bara att köra. Man kunde ju alltid gå tillbaka till ekonomutbildningen om skådespelarlivet inte funkade.

Men funkar gör det. Johan Wikström har medverkat i flera stora uppsättningar på Göteborgsoperan (West Side Story, Les Misérables, Jesus Christ Superstar), han jobbar med andra frilansare i ett sällskap som satte upp Spindelkvinnans kyss på samma operas lilla scen. Han vill göra mer talteater och syns snart i svenska biothrillern Den tredje vågen.

– Spelar en tysk polis med uniform och mössa. Rollen är så liten att den förmodligen inte får någon uppmärksamhet alls, men att jobba med film gav mersmak. Men innan det blir mer film och innan Johan Wikström går vidare med sina ambitioner i den talade teatern handlar det om musikal – igen. Om Guys & Dolls i Kristianstad. Och om den från början rätt avskyvärde rollfiguren Sky Masterson.

– Han är en jetsetare som far omkring på casinos och tjänar ohyggligt stora pengar. Bor på lyxhotell 365 dagar om året och känner inte till något annat. Inte förrän han träffar frälsningssoldaten Sarah (Lisa Gustafsson). Hon öppnar nya portar och Sky börjar förstå att bakom fasaden i hans liv finns egentligen ingenting.

Annons

Johan Wikström har själv inga drömmar om lyxliv. Heller inte om att få jobba på särskilda scener med särskilda regissörer och särskilt etablerade kollegor.

– Klart att man formade drömbilder på Scenskolan, men jag var ändå 25 år när jag började där och hade kanske inte samma ungdomliga naivitet kvar som många yngre skolkompisar. Och det där har nog hängt i. Jag vill bo där jag bor, i Göteborg, och i första hand försörja mig med roller på operan, Stadsteatern och Folkteatern.

Anders Mårtensson

044-18 55 58

anders.martensson@kristianstadsbladet.se

Fakta Johan Wikström

Ålder: 35

Uppvuxen i: Leksand

Bor i: Göteborg

Yrke: Skådespelare

Annons

Familj: Hustrun Maria (också skådespelare)

Aktuell: Spelar Sky Masterson, en av huvudrollerna i Guys & Dolls på Kristianstads Teater

Speldagar Guys & Dolls: 27/9, 3-5/10, 10-12/10, 17-19/10, 24-26/10, 7-9/11, 14-16/11, 21-23/11, 28-29/11

KRISTIANSTAD MUSIKAL
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons