Annons

En särling bland amerikanska filmer

Nöje • Publicerad 11 januari 2001

Wonder Boys. Amerikanskt drama. Manus och regi: Curtis Hanson. I rollerna: Michael Douglas, Frances McDormand, Tobey Maguire, Robert Downey Jr, Katie Holmes. Längd: 1 tim 52 min. Tillåten från 7 år. Visas på Park i Hässleholm.

Bob Dylan väser: ”Things have changed”. Och för Grady Tripp är förändringarna till det sämre. Han som i unga år skrev den stora romanen är nu en medelålders och trött kulturikon som undervisar i ”kreativt skrivande” vid Pittsburghs universitet. Få bryr sig längre om vad professor Tripp säger, själv kan han heller inte känna något engagemang för andra än den märkligt begåvade och oroväckande deprimerade studenten James Leer.

Annons

När så fru Tripp tröttnar på makens goda förhållande till fakultetschefens hustru spricker bubblan i professorns småborgerliga tillvaro och han flyr till ett avtrubbat tillstånd. Förläggaren som hoppas att Grady Tripp skall värka fram ett nytt mästerverk gör sitt bästa för att hantera ett alltmer avvikande beteendemönster. Den excentriske eleven blir en själsfrände och banden till älskarinnan är tillräckligt starka för att också hon skall finnas kvar i hans närmaste omgivning.

Wonder Boys är ett nytt prov på Curtis Hansons begåvning. Manusförfattaren och regissören som, i konkurrens med Bryan Singer (De misstänkta), gjorde 90-talets mest raffinerade kriminalfilm (LA konfidentiellt) beskriver en märklig mognadsprocess hos en kulturarbetare på villovägar. Hansons nya har dramats nerv, den svarta humorns beska och thrillerns spänningsmoment. Han arbetar sig bort från konventionerna, från förutsägbarhet och från de stereotypa karaktärerna. Ändå är berättelsen verklighetsnära, Hanson skildrar människor av kött och blod. Outsiders som inte väljer den raka vägen, men ändå har dragen de flesta av oss känner igen.

Michael Douglas är Grady Tripp till hundra procent och Tobey Maguire (James Leer) tar ett långt men säkert steg bort från den älskvärda rollen i Ciderhusreglerna.

Wonder Boys är en särling bland amerikanska filmer. Bara att rekommendera.

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons