Annons

En Varan firar 20

Sveriges största humorkalas är här igen. Hipp Hipp- killarna Anders Janssons och Johan Westers idé har nu slagit rot, för tredje året intas Lund av allsköns komik, inhemsk elit och utrikisk humor. Samt en eftersökt comeback.
Nöje • Publicerad 30 augusti 2012
Varanteatern när det begav sig, för sisådär 20 år sedan.
Varanteatern när det begav sig, för sisådär 20 år sedan.Foto: Leif R Jansson
Suck my Style. ”Designkonsulten” och trendanalytikern Morris Isfeldt (Magnus Thomson från kultgruppen Varanteatern) föreläser och signerar sin självbiografi ”Suck My Style” på Lunds Humorfestival.
Suck my Style. ”Designkonsulten” och trendanalytikern Morris Isfeldt (Magnus Thomson från kultgruppen Varanteatern) föreläser och signerar sin självbiografi ”Suck My Style” på Lunds Humorfestival.Foto: 

Varanteatern var humorkollektivet från Lund som utmanade den svenska traditionella komikerkåren i mitten på 90-talet. Med ”Varan-tv” och som synthparodin ”Tyskarna från Lund” gjorde de sig odödliga med jullåten ”Achtung X-mas” och fotbollsdängan ”Global Fussball OK”.

Men det var också sju starka viljor som skulle komma att sätta skrattet i halsen.

Annons

Varanteatern skulle ha fyllt 20 år i år. HippHipp-duon Wester och Jansson har varit ihärdiga i sina påtryckningar om en återförening.

– Vi hade planer på att göra någon form av 20-årsjubileum men vi fick inte till det, säger Magnus Thomson, sjundedelen som helt enkelt valde att ”fira det ensam” på Lunds Humor- festival i år.

Magnus Thomson gör comeback på den Lundesiska humorscenen på Lunds Humorfestival i år. Och det som sitt alter ego – Morris Isfeldt.

– En 52 minuter lång humorshow, säger han med en röst som skvallrar om en svindlande tanke.

Fast helt ensam är han inte. Grafiken till bokomslag och affisch har tillverkats av David Wiberg, även han Varanteatermedlem.

Numera marknadsutvecklare i Tibro kommun har Magnus Thomson genom åren vänsterprasslat som moderator och föreläsare. För att skaka om deltagarna har han utnyttjat komikerådran och rusat in som en självnarcissistisk, odräglig figur:

– Jag har småfuskat på säker mark, haft mig själv som förband. Karaktären var från början en parodi på medie- profilen Viggo Cavling (”Resumé”) som jag gjorde i krogshowen ”Kyss Karlsson” på Palladium i Lund. Med åren har han fått växa till ett monster!

Det finns inga paralleller till Viggo i dag, poängterar Magnus Thomson. Snarare är karaktären en ventil för Thomson att få utlopp för sin absoluta motpol såväl som kreativitet på scen.

– Det är så skönt och befriande att få vara så otroligt egoistisk, självförhärligande och fullständigt skrupelfri, överlägsen och elitistisk, och ...

Morris Isfeldt är den ambidextrala (både höger- och vänsterhänt!), självutnämnda Londonboende ”designkonsulten” med en grandios övertro på sig själv som Guds gåva till folket. Och som 39 år gammal släpper sin självbiografi ”Suck my Style”, vilket också är namnet på humorföreställningen.

Annons

– Han bryter mot de två största tabuna vi har i Sverige. Du ska inte ljuga och Jantelagen. Han är trendanalytiker också. Sex är till exempel helt otrendigt, helt enkelt för att Morris inte får ligga.

Magnus Thomsons föreläsningsintro har alltså även det växt till ett monster. Komikern som byggde sin grund i ett humorkollektiv har nu fått sy ihop en enmansshow på 52 minuter för Lunds Humorfestival.

– Jag sitter och manusslipar nu, men egentligen är det mest ett ramverk för mig. Jag tycker det blir allra roligast att haka på stämningen när det uppstår läge för improvisation. Läskigt och lite lätt scenmasochistiskt men det är så jag funkar.

– Hoppas ingen kommer att känna sig alltför påhoppad. Jag vet inte alltid vad Morris tar sig för. Han är svårstoppad när han väl går i gång. De 52 minuterna inkluderar även boksignering och autografskrivning. Med Morris, alltså.

Det blev två sjundedelar Varanteatern på Lunds Humorfestival till slut: Nybildade Glädjefrids minivarietésällskap med bland andra Anders Andersson från Varanteatern ger sig i kast med att omarbeta Falstaff Fakirs litterära alster.

Mikael Hallqvist
Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons