Ett lyft för musiklivet

Nöje • Publicerad 12 januari 2001
ingår i arbetsgruppen för den nya konsert- och underhållningsarena på Östra Kasern. Och Tillberg har tydliga åsikter om hur gruppen skall utveckla det lokala musiklivet.
ingår i arbetsgruppen för den nya konsert- och underhållningsarena på Östra Kasern. Och Tillberg har tydliga åsikter om hur gruppen skall utveckla det lokala musiklivet.Foto: Tomas Tillberg

Centrumledaren Åke Andersson kontaktade Tomas Tillberg i höstas. I tisdags bildades en arbetsgrupp där Andersson och Tillberg samverkar med Mats Andersson från fastighetsägaren Vasallen, musikklassernas ledare Lena Ekman-Frisk, kommunens företrädare Lennart Smidfeldt och Susanne Wallin från Kraftkällan.

–Projektet är i sin linda, säger Tomas Tillberg. Men jag är väldigt spänd på att se vad vi kan uträtta, huset har fantastiska möjligheter. Det är precis den här sortens lokal stan har saknat.

Konkret vet vi att Huaröds Kammarorkester, Zapway och 172 barn från kommunens musikklasser samlas runt ett Frank Zappa-tema den 29 maj.

–Konserten blir ett praktiskt test, inte ett ekonomiskt, säger Tillberg. Och det finns förstås tankar på många andra arrangemang. Jag hoppas att vi skall kunna presentera års- eller åtminstone halvårsplaneringar.

Finansiering och drift?

–Inte mitt bord, säger Tillberg. Det finns ett stort intresse från kommunalt håll och från olika sponsorer. Till exempel har Kristianstads Sparbank gått in med grundplåten till Zappakonserten. Arbetsgruppen är ett forum där alla som ingår har olika ansvarsområden.

Flexibilitet är nyckelordet för lokalens användning. Tomas Tillberg menar att de möjligheter som inte finns på exempelvis konserthuset, teatern, Sommarlust och Södra Kasern skall tillskapas i det gamla ridhuset.

–Jag vill kunna variera. En explosiv rockkonsert som lockar 1000 personer skall fungera här, men också mer intima arrangemang. Varför inte locka med gästspel från Slagthuset i Malmö, musikaler och större teaterprojekt? Varför inte fresta näringslivet med en lokal för mässor och föredragshållare som exempelvis handbollens förbundskapten ”Benga” Johanssons eller simningens Hans Chrunak?

viktigt menar Tomas Tillberg är att anpassa det potentiella publikintresset till ändamålet.

–200, 600 eller 1000 personer är inte avgörande för känslan. Den rätta stämningen infinner sig om du ger publiken känslan av att huset är fullsatt.

En annan utgångspunkt för Tillberg är det lokala nöjeslivet.

–Jag kommer att inventera allt som finns i bygden. Källarband, unga band från fritidsgårdarna, solister och så vidare. Årliga talangjakter där vi bjuder in arrangörer från södra Sverige hade varit kul. Dels för att visa upp vad Kristianstad har att erbjuda, men framförallt för att hjälpa ungdomar vidare.

Tillberg tror mycket på temakvällar. Att sammanföra olika artister skapar det oväntade.

–Tänk dig själv; Kristianstads Storband kör ett Glenn Miller-program med lokala sångsolister som Jessica Sjöholm och Jonas de la Motte, Peps Persson backas av ett ungt Kristianstadsband, Glenn Wish sjunger duett med Kikki Danielson. Som jag ser det givna succéer med utgångspunkt från vad som finns i bygden. Att sno färdiga koncept från Malmö eller Stockholm känns inte lika kul.

i hans uppdrag finns också en koppling till Christianstadsdagarna.

–Inslagen som tidigare kallades Musik i centrum måste planeras ordentligt, det handlar om att sätta musiker och andra artister i rätt miljö. Tvärflöjtsolister i ett öltält är lika fel som ett hårdrockband på Duvanders.

Att den nya konsertlokalen blir ett nav under Christianstadsdagarna tror Tomas Tillberg inte. Han menar vidare att Tivoliparken inte behöver vara festivaldagarnas naturliga mittpunkt.

–Som jag ser det handlar en festival om liv och rörelse på stadens gator och torg. Magnus Uggla på Lilla torg, till och exempel. Då snackar vi festival.

Din roll som idéspruta bakom Glenn Wish borde innebära Elviskvällar i gamla ridhuset?

–Nja, showen som sådan är inte en idealisk grej att köra där. Däremot kan man tänka sig enstaka konserter, som exempelvis julkonserten i idrottshallen.

Men den lockade ju 2500 personer?

–Visst, men å andra sidan fick vi jobba i fyra dagar med att anpassa idrottshallen till våra behov. Det hade inneburit mindre arbete att ge dubbla föreställningar i gamla ridhuset.

–Intressant är förstås också att om stolarna inte är fasta får man plötsligt en fördubblad publikkapacitet. Då har man plötsligt en konserthall som räcker till för de mest populära svenska rock- och popartisterna.

ANDERS MÅRTENSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.