Annons

Ett språkrör på hip hop-scenen

Nöje • Publicerad 8 april 2001
Melinda Wrede vill få unga tjejer att ta reda på vad de vill ha och börja ställa krav. På onsdag gästar hon Markan i Hässleholm. Bild: CALLE STOLTZ
Melinda Wrede vill få unga tjejer att ta reda på vad de vill ha och börja ställa krav. På onsdag gästar hon Markan i Hässleholm. Bild: CALLE STOLTZFoto: 

På debutskivan talar Melinda Wrede om för alla unga tjejer vad de har rätt att kräva av ett förhållande.

– Jag tycker att det är ett jävligt positivt budskap: ”Jag vill ha kärlek och respekt. Jag kräver det. Jag förtjänar det. Ge mig det.”.

Annons

Låten Relationsteori bygger på Melinda Wredes egna erfarenheter av ”mansgrisar och nollor som är fast i machoroller”. Om hur det tog tid för henne att inse vad hon ville verkligen ville ha.

– Jag har inte trott på mig själv eller på att jag har varit värd något. Och det är där det börjar, tror jag, att man tänker ”vem är jag och vad behöver jag” i stället för att stirra sig blind på att vara till lags och tänka på vad alla andra behöver.

Hon är lite sliten efter en firandet av debutskivan Femme fatale och Sverigeturnén har precis dragit i gång. Hon sitter nerhasad på en stol i röd munkjacka, säckiga gröna byxor och stora guldringar i öronen. Rösten är nästan lika djup som på skivan, men lugnare och utan ett spår av den tuffa attityden.

M.E.L.I.N.D.A. och Relationsteori är två kaxiga låtar om att tro på sig själv och ta för sig. Men på skivan finns även låtar om att bli sviken (Bortom allt förnuft) och engagerande politiska texter (Systrar och bröder). Och Melinda Wrede gillar att blanda. Allvar och nonsens, politik och personliga erfarenheter.

– Jag är inte politisk hela tiden eller personlig hela tiden. Ibland vill jag bara underhålla. Jag slits lite mellan att ”fan, man borde...” och ”äh, ta en öl”.

Men hon har svårt att låta bli att bli uppeldad. Som när hon berättar om hur trött hon är på snacket om att alla skapar sitt eget liv och att tjejer kan välja fordonsteknisk på gymnasiet om de vill. Hur lätt är det i verkligheten? Hur kan en invandrare som gått i en skola utan resurser komma in på KTH?

–Man kan inte bara säga att det är ett fritt land och alla kan göra vad dom vill, man måste ge människor lika förutsättningar att kunna ta för sig. Människor har inte samma förutsättningar idag.

När Melinda spelar ute står unga tjejer längst framme vid scenen och gastar ”kärlek och respekt!”. Och hon tror att hon har möjlighet att påverka dem som lyssnar.

–Som artist idag så har man en sån otrolig makt. Unga människor idag lyssnar mer på artister än politiker. Man är mer intresserad av vad Britney Spears gör och har på sig, än av att gå med i facket. Jag tror inte att jag i alla lägen är en superbra förebild, men jag vill att det jag säger ska vara vettigt.

Hon pratar om kvinnorollen idag, av vikten av att vara söt och snäll, vara till lags och inte ta plats.

Annons

– Eftersom män och kvinnor uppfostras till att vara så olika så är det ju inte konstigt att när man träffar en man, så blir man den som är undergiven på något sätt. Det är inte bra.

Hennes kärlek till hiphop började med brorsans (rapparen Profilen) Public Enemy-plattor, och även om hon inte förstod alla orden fanns det en känsla, en elektricitet. Snart började hon skriva sina egna texter. Men som kvinnlig rappare är det svårt att bli definierad utifrån något annat än sitt kön.

–På nåt sätt så är det tröttsamt, för man vill ju bara vara en MC. Men samtidigt kan jag ju inte komma bort från att jag ofta tar upp specifikt kvinnliga grejer. På något sätt så bidrar jag till det själv eftersom jag tar fram det kvinnliga perspektivet. Eftersom mannen är norm så blir det ju så automatiskt.

Melinda Wredes ambitioner är enkla.

– Det jag vill är att skriva låtar och texter som betyder nåt. Jag berättar om min verklighet och min förhoppning är att folk ska känna igen sig, bli förbannade eller ledsna, eller bara tycka nåt.

KARIN SVENSSON/PM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons