Ett totalutbud med de främsta

"I Kristianstad får vi möjligheten att visa de viktigaste filmerna från filmfestivalerna varje säsong." Kristianstads Filmstudios ordförande ser ett totalutbud i stadens biorepertoar som inte lämnar mycket att önska.
Nöje • Publicerad 25 augusti 2010
"Miraklet i Lourdes". Bild: Coop 99
"Miraklet i Lourdes". Bild: Coop 99Foto: 
"Skrönor från de gyllene åren". Foto: Novemberfilm
"Skrönor från de gyllene åren". Foto: NovemberfilmFoto: 
"Hemligheten i deras ögon". Bild: Sandrew Metronome
"Hemligheten i deras ögon". Bild: Sandrew MetronomeFoto: 
"Skrönor från de gyllene åren".
"Skrönor från de gyllene åren".Foto: 

Kommersiella filmer på Kosmorama. Prisvinnare med geografisk, stilistisk och politisk bredd hos de övriga filmarrangörerna i stan.

Rune Degerhammar presenterar höstsäsongen hos växande Kristianstads Filmstudio, samtidigt som han tycker att det blir allt mer oviktigt att poängtera var och av vem filmerna visas i staden – så länge det totala utbudet är så bra och intressant som nu.

– Ah, hösten utbud är suveränt bra tycker jag. Ta bara årets Oscarsvinnare i icke-engelskspråkiga kategorin, "Hemligheten i deras ögon", som Filmstudion visar. Samtidigt visar Regionmuseet konkurrenterna i samma kategori – "Det vita bandet" och "En profet" i sitt höstprogram, konstaterar ordföranden i landets femte–sjätte största Filmstudio.

– Jag är lite osäker på vilket det är just nu. Vi har i alla fall strax under 400 medlemmar, flest någonsin och ett antal som säkrar dubbla visningar av våra filmer. Vi slipper mota bort 150 personer från biosalongen.

Kristianstads Filmstudio håller till på Kosmorama, samtidigt som samarbetet med Filmmuseet och konsthallen på Regionmuseet har fördjupats. Ett nytt samarbetsprojekt med den lokala FN-föreningen planeras, samt ett forum för att diskutera film.

– Vi har en dröm, och vi tycker oss ha upptäckt efter våra visningar att det finns ett behov av, att prata om film efter man har sett den. Vi ska kalla till ett extra medlemsmöte och ta reda på hur ett sådant forum skulle kunna se ut, säger Rune Degerhammar som annars sammanfattar höstens repertoar som:

– Geografiskt bred med fyra kontinenter representerade, två Oscarsvinnare, tre kvinnliga regissörer – en bra mix!

Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.