Europapremiär för japanska Aco

Gigantisk i Japan, helt okänd i övriga världen. På lördag gör den japanska sångerskan Aco sin första spelning någonsin utanför hemlandet.
Nöje • Publicerad 5 augusti 2004

Hon har gett ut sju album. Legat etta på försäljningslistorna i Japan oräkneliga gånger. Samarbetar med storheter som Tricky och DJ Krush. Men ändå är Aco så gott som okänd i Sverige och övriga Europa. Nu gör hon sin första spelning utanför Japan någonsin – på Dansens hus i Stockholm på lördag.

– Jag är väldigt nyfiken på vilken sorts reaktioner jag kommer att möta, säger Aco.

Hon sitter i en hotellobby i Stockholm mellan sina två datakonstnärer Taeji Sawai och Ryoichi Kurokawa.

Är det nervöst att spela utomlands för första gången?

– Little bit. Hahaha.

Senaste albumet Irony är en skimrande vacker skiva, där atonal bruskonst samsas med hennes sköra, i bland nästan ohörbart svaga röst. Det närmaste man kommer är nog Stina Nordenstam.

– Ah, Stina, säger Aco och skiner upp. Hon gör vacker musik. Det är den enda svenska artist jag känner till.

Du har kallats för "den japanska Björk". Hur känner du inför det?

– Det stör mig inte. Hennes musik är väldigt vacker och populär. Precis som Stinas.

Irony är producerad i samarbete med den isländska gruppen Múm. Samarbetet har lett till en ännu mer skir och spröd ton i musiken, vilket Aco tackar Múm för.

– Som personer är de otroligt vänliga. Vi har fortfarande kontakt. Och musiken har fått deras personlighet, varm och trevlig.

Aco uppträder med Taeji Sawai ( "sound guy") och Ryoichi Kurokawa ("visual art"). Tillsammans gör de ett scenframträdande som är betydligt mer än bara musik. Rörliga bilder och ljudexperiment är en lika stor del av showen.

Kurokawa och Sawai har turnerat i Europa ett flertal gånger.

– Jag tycker att publiken ofta är bättre utanför Japan. Japaner är så religiösa när det gäller musik. De vill ha idoler, och de är för respektfulla. De koncentrerar sig på personen som framför musiken, inte på musiken. Européer är mer välkomnande och öppna, säger Taeji Sawai. (TT Spektra)

Kalle Dixelius

noje@kristianstadsbladet.se

STOCKHOLM JAPANPOP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.