Annons

Extremt mycket Hellberg

Nöje • Publicerad 18 mars 2001
En skiva med blues inspirerad av skivbolaget Fat Possum blev resultatet av Nisse Hellbergs soloprojekt. Bild: TOMMY SVENSSON
En skiva med blues inspirerad av skivbolaget Fat Possum blev resultatet av Nisse Hellbergs soloprojekt. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

ROCK. När det var dags för en ny soloskiva ville Nisse Hellberg göra så mycket som möjligt själv. Så på bluesskivan Xtrem spelar Wilmer X:s frontman alla instrument utom trummor.

– Det här skulle vara extremt mycket Nisse Hellberg – mer än någonsin. Det är det titeln handlar om. Jag spelar allt utom trummor. Det hade jag gjort om jag klarat av det, säger Nisse Hellberg.

Annons

Nisse Hellberg har tagit en paus från Wilmer X för att göra en bluesplatta. För sju år sedan gav han och Peps Persson ut Röster från södern med blues och redan då bestämde sig Nisse Hellberg för att göra en till – men den här gången på egen hand. Så sedan dess har den produktive låtskrivaren och frontmannen i Wilmer X lagt undan låtar som inte riktigt passat in i bandets repertoar. I fjol tog han fram högen och började sortera.

nisse hellberg har länge haft intresset för bluesen. Han pratar entusiastiskt om Fat Possum, ett amerikanskt skivbolag som specialiserat sig på utgivningar av moderna bluesartister, så som den läten under bluesens höjdpunkt. Kända artister på etiketten är RL Burnside och Junior Kimbrough, för den som vill höra efter.

– Det låter som det lät på 1940- och 50-talet med energin och spontaniteten. Sedan dess har det slätats ut och blivit ursäkter för gitarrsolon. Så går det tydligen med all musik. Jazzen var först med det.

hellberg rekryterade Stefan ”Stoffe” Sundlöf som trummis och började sedan gå igenom de sparade blueslåtarna. Det fanns rätt många att välja bland.

– Jag tycker det är lättare att uttrycka mig kring en bluestolva. Poplåtar är mycket värre. De är fastare i sin form. Man måste jobba mycket hårdare för att få fram Nisse Hellberg i en poplåt.

PM

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons