Filmen om Quisling en varning till vår tid
Qusling – mannen som var en sådan usel figur att hans namn blivit synonymt med landsförrädare. Man kan tycka att det är ett omskrivet ämne. Men trots att han är en så central person i Nordens historia är Erik Poppes "Quislings sista dagar" den första spelfilmen om hans liv. Och den har redan blivit en publiksuccé i vårt västra grannland.
Filmen tar sin början vid fredsslutet i maj 1945. Medan Vidkun Quisling (Gard B Eidsvold) väntar på den oundvikliga avrättningen några månader senare skickas den unge prästen Peder Olsen (Anders Danielsen Lie) in till fången för att bli hans själasörjare.
Förhoppningen är att få Quisling att förklara sig. Varför tog han så gärna på sig rollen som nazisternas brutale hantlangare i Norge under kriget? Det utvecklar sig till ett kammarspel i den trånga cellen.
Quisling har ofta beskrivits som ett monster, men Poppe tycker det är en för enkel förklaring, som dessutom är farlig. Han var djupt ideologiskt övertygad utan de drag av galenskap som kännetecknar andra diktatorer.
– Han var inte ute efter guld och gröna skogar i första hand utan ville driva igenom sin politik. Och det gör honom till en av de farligaste förrädarna vi har haft i västeuropeisk historia.
”Han var inte ute efter guld och gröna skogar i första hand utan ville driva igenom sin politik. Och det gör honom till en av de farligaste förrädarna vi har haft i västeuropeisk historia.”Erik Poppe
Filmen visar upp Quisling som en bruten man och det är lätt att få sympati för honom. Fast frågan om man får visa upp landsförrädaren som så mänsklig är en debatt som förts i Norge. Poppe har sin åsikt klar.
– Ska vi lära oss något av det som hände måste vi faktiskt inse att han var en människa. Han är inte ett monster och han hade en övertygelse vi måste förstå. Så det handlar om att hitta balansen mellan att förklara vad som hände utan att försvara det.
Erik Poppe har gjort flera filmer om hotet mot demokratin, bland annat "Utøya 22 juli" om massakern 2011. Men vår samtid verkar inte lyssna på varningsklockorna, han upplever att läget för demokratin blir allt sämre.
– Vi sitter nu och ser på när Trump nästan börjar flirta med tanken på att USA ska bli auktoritärt. Vi måste vakna. Vi behöver diskutera detta och ta det på allvar.
"Quislings sista dagar" har svensk biopremiär den 20 september.
Vidkun Quisling (1887–1945)
Var regeringschef under nazisternas styre i Norge 1942–1945 sedan han redan i slutet av 1930-talet närmat sig Hitler och välkomnat nazisternas invasion 1940.
Quisling var från början militär och biståndsarbetare i bland annat Sovjetunionen på 1920-talet innan han blev politiker och grundade det sedermera nazistvänliga partiet Nasjonal Samling 1933.
Quisling avrättades i Oslo den 24 oktober 1945.
Erik Poppe
64 år. Norsk filmregissör som utbildades på Dramatiska institutets fotolinje i Stockholm och arbetade som fotograf på tidningen VG innan filmkarriären tog fart.
Andra filmer, i urval: "Hawaii, Oslo", "De osynliga", "Kungens val", "Utøya 22 juli", "Utvandrarna".