Filmmöte på Bäckaskog

Nöje • Publicerad 20 juni 2001

Sources är EU-projektet som utvecklats till ett nätverk för professionella filmarbetare inom medlemsländerna. Sedan bildandet i Amsterdam, 1992, har 21 träffar arrangerats i tio länder och genom work shops har uppslag till nya filmer blivit färdiga manuskript. Ett exempel är Reza Parsas genombrottsfilm, Före stormen.

Under 2000 tillhörde brittiske Ken Loach (Mitt namn är Joe, Bröd och rosor) och Jasmin Dizdar (Underbara människor) inspiratörerna, tidigare i år var finske Mika Kaurismäki en av gästföreläsarna.

När nu Film i Skåne står som värd på Bäckaskogs slott sätter Sources fokus på film för barn och då är förstås framgångsrika Tsatsiki-regissören Ella Lemhagen en välkommen gäst. Men mest uppmärksamhet lär ändå riktas mot István Szabó, som anses vara en av de mest betydande regissörerna i modern europeisk film.

– Ella Lemhagen, István Szabó och den irländske regissören Fintan Connolly är gäster som blivit utvalda med omsorg. Lemhagen representerar den nordiska barn- och ungdomsfilmen, Connolly den irländskt nyrealistiska och Szabós filmer spänner över ett brett spektra. För unga talanger är det en förmån att få utvecklas i ett sådant sammanhang. Att medverka vid liknande föreläsningar utanför Sources skulle bli väldigt dyrt, de pengarna finns inte att tillgå i de flesta svenska lågbudgetproduktioner, säger Film i Skånes projektledare Lisa Nyed.

Tolv europeiska manusförslag är utvalda. Fem av dessa är svenska, resterande kommer från Österrike, Tyskland, Irland och England.

– Jag vill gärna lyfta fram ett bidrag från två elever på Skurups folkhögskola, Erik Lundin och Maria Eng. Det är ytterst ovanligt att icke professionella manusförfattare blir antagna inom Sources, berättar Lisa Nyed.

63-årige István Szabó från Ungern debuterade redan 1961, när han fortfarande studerade vid filmakademin i Budapest, med Koncert. Det internationella genombrottet kom 1979, när Szabós andra världskrigs-berättelse Bizalom gav honom silverbjörnen i Berlin som bästa regissör och juryns specialpris vid samma festival.

Framgångarna fortsatte när Szabó inledde ett långvarigt samarbete med den tyske skådespelaren Klaus Maria Brandauer. Mephisto (Oscar för bästa utländska film 1981), Överste Redl (Oscarnominerad 1984) och Hanussen (Oscarnominerad1988) presenterade alla Brandauer i huvudrollen.

I början av 1990-talet hade Möte med Venus premiär, Szabós första engelskspråkiga film med Glenn Close i den ledande kvinnliga rollen. Så 1999 kom regissörens senaste och kanske mest anmärkningsvärda skapelse: Sunshine (videoaktuell), en mäktig judisk familjekrönika som gav Ralph Fiennes skådespelarpriset i Cannes efter en generationsresa i tre olika roller.

I samband med Sources kommer att Szabó och hans franske producent Yves Pasquier att berätta om sitt arbete och, vid en sluten visning, presentera sin nyligen färdigställda film Taking Sides.

– Ella Lemhagen deltar själv vid en offentlig föreställning av Tsatsiki på Kosmorama i Kristianstad. Dessutom har vi specialimporterat Fintan Connollys Flick och det finns möjlighet för utomstående att delta vid visningen. István Szabós film, däremot, riktas enbart till kursdeltagarna. Det handlar om en mycket exklusiv förhandsvisning, berättar Lisa Nyed.

Den nämnde irländske filmaren Fintan Connollys Flick utvecklades inom just Sources och har blivit en stor framgång i hemlandet.

– Det roliga med Flick är att den inte är så typiskt irländsk. Den påminner varken om The Commitments eller någon IRA-thriller. Flick utspelas i undergroundmiljö i Dublin, berättar Lisa Nyed.

Film i Skåne samarbetar under Sources med Svenska Bio som driver Kosmorama och Kristianstads kommun.

– Både Svenska Bio och kommunen, genom kultur- och fritidschef Bengt-Åke Kjell, ställer upp till hundra procent och det är vi naturligtvis tacksamma för, säger Lisa Nyed.

ANDERS MÅRTENSSON

Fotnot: Peter Mullan, den skotske skådespelaren som setts i Mitt namn är Joe och Trainspotting, tackade i våras preliminärt ja till medverkan vid Sources. Men Mullan är upptagen av inspelningsarbete och tvingas ställa in sin resa till Kristianstad.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.