GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fjärde bästa bandet i Lund spelar i Kristianstad

I nära nog 35 år har Lundabandet Torsson hängt ihop. Hur har det gått till? "Det finns bara ett sätt – att se till att ha kul varje gång man träffas", säger bandets sångare och gitarrist Bo Åkerström. På fredag, den 10 december, spelar Torsson på Kristianstads teater.
Nöje • Publicerad 7 december 2010
Torsson från Lund har spelat ihop sedan 1976. På fredag kommer de till Kristianstad.
Torsson från Lund har spelat ihop sedan 1976. På fredag kommer de till Kristianstad.Foto: 

Sju studioalbum, två liveskivor och två samlingsskivor. Det har Torsson hunnit med under sina år som "Det fjärde bästa bandet i Lund" som de också är kända som.

Ändå har de aldrig spelat ihop som ett yrkesband. Det är kanske också just därför som det har gått så bra – i alla fall om man får tro Bo Åkerström.

– Man klarar inte att hålla ihop så länge om man inte har något annat yrke. Det blir alldeles för svårt, säger han.

Själv arbetar Bo Åkerström som forskare i medicin på Lunds universitet.

Men alltså så tidigt som 1976 var han med och startade bandet som spelar:

– Mer rockmusik än popmusik. Mer folkmusik än visor. Gällande texterna skulle man kunna beskriva dem som mycket berättande. Många säger att det är vardagsrealism, men det håller jag inte riktigt med om. Texterna handlar egentligen om ganska osannolika händelser. Eller ... det skulle kunna hända, men det händer nästan aldrig.

Vad exakt det blir för repertoar under spelningen i Kristianstad vet Bo Åkerström inte ännu.

– Det gamla vanliga höll jag på att säga. Nej men, det blir väl så att vi spelar lite låtar från förr och nu, säger han.

Kanske också blir det så att de återigen kommer att uppmana publiken att skriva sina låtönskningar på sedlar som de sedan får kasta upp på scenen – med en viss uppmaning till publiken så här i förhand:

– Om de verkar snälla så kan vi göra det.

Det kan också hända att Torsson kommer att spela nyskrivna låtar som kommer att hamna på den nya skiva som är i antågande. Under våren 2011 beräknas inspelningarna påbörjas.

– Det hade vi tänkt. Vi håller just nu på med att skriva nya låtar till skivan.

Att det kanske till och med kommer fler album efter det borde inte vara omöjligt – att Torsson skulle lägga ner finns inte alls med i planeringen.

– Vi kommer att spela tills någon av oss dör. Vi har inte pratat om att sluta och jag ser inget annat än döden som skulle kunna få oss att sluta, säger Bo Åkerström.

Matilda Ohlssonnoje@kristianstadsbladet.se
Matilda Ohlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.