Folkligaste filmfestivalen

Nöje • Publicerad 23 januari 2003
Det är upp till bevis för Jannike Åhlund, som gör sitt debutår som general för Göteborgs filmfestival. BILD: PRESSENS BILD
Det är upp till bevis för Jannike Åhlund, som gör sitt debutår som general för Göteborgs filmfestival. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

Ridån går upp för 315 filmer i Göteborg. Idag inviger Kopps filmfestivalen i Göteborg, en festival som i år ska bli mer lättillgänglig än någonsin. Traditionens makt är stark, och den säger att Stockholm är svartklädd, Umeå ung och oprövad och Göteborg bäst. Ändå ger Jannike Åhlund, för första året festivalgeneral, ett överraskande svar på frågan om varför Göteborg är Sveriges bästa filmfestival:

–  Det är den inte.

Va?

–  Den är Nordens bästa. Bästa och största. Grejen med Göteborg är atmosfären; det finns en kärlek till filmen här som gör att det blir en man-ur-huse-stämning på stan.

Jannike Åhlunds första festival har inte vuxit från tidigare år. Däremot har ledningen satsat på att ytterliga öka tillgängligheten för publiken med ett nytt biljettsystem, fler Internetbokningar – och ett mer pedagogiskt programhäfte.

–  Vi har jobbat mycket med häftets begriplighet, att göra det mer lättöverskådligt. Folk har redan hört av sig och sagt att det blivit lättare att hitta bland filmerna nu.

I år visar festivalen 185 långfilmer och cirka 130 kort- och novellfilmer. Bland de utländska skådespelare och regissörer som besöker Göteborg finns Paul Thomas Anderson (Punch drunk love) och Lone Scherfig (Wilbur the whale) samt Alexander Payne som regisserat About Schmidt där Jack Nicholson är Oscarsfavorit.

Men de tre representerar bredden. För den smal- och konstfilmssugne finns det förstås ett otal godbitar. Festivalen fokuserar i år bland annat på asiatisk, i synnerhet koreansk, film. (TT Spektra)

Erik Helmerson

GÖTEBORG FILM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.