Folkmusikens vara

Ska trion Vilde – Rikard Engblom, nyckelharpa, Nisse Blomster, gitarr, och Erik Larsson, klarinett – kallas folkmusikgrupp? Ja, vad är folkmusik? Och vad är en folkmusikgrupp?
Nöje • Publicerad 23 april 2014

Egentligen undrar jag om inte valet av instrument är helt traditionellt, för jag misstänker att innan svensk folkmusik placerades i ett fack så struntade spelmän i vilka instrument som spelade ihop. Vilde gör också låtar på samma sätt som folklåtar alltid har gjorts: både spelar eget och lånar som de vill. Till exempel ”Perfect Strangers” (från Deep Purple), ”Den röde” (Pat Metheny) och ”Cowboyhalling” (Ale Möller).

Med hjälp av gästmusiker som Hanna Grahn, fiol, och Bengan Janson, dragspel, framförs allt från skogstokig till spröd och vacker folklig musik. Både att lyssna på och försöka dansa till. Också litta jazzigt.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Bengt Eriksson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.